Γιούνκερ: «Αποτρέψαμε το χειρότερο όχι γιατί είμασταν έξυπνοι, αλλά γιατί φοβόμασταν»

«Θύματα οι Έλληνες, πάντα πολεμούσαν μεταξύ τους»

Γιούνκερ: «Αποτρέψαμε το χειρότερο όχι γιατί είμασταν έξυπνοι, αλλά γιατί φοβόμασταν»

​Έναν απολογισμό των σκληρών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου κάνει σήμερα στη Die Welt ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν», ομολόγησε για μία ακόμα φορά ο κ. Γιούνκερ και όταν ρωτήθηκε αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη απάντησε:

«Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση».

Μάλιστα με έντονη εξομολογητική διάθεση, ο κ. Γιούνκερ εξηγεί στην γερμανική εφημερίδα τι είναι αυτό που φόβισε τον ίδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Κυρίως φοβόμουν μια οριστική ρήξη. Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση», τόνισε.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη, καθώς η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνει την κατάστασή της και για τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε:

«Βρίσκω τον Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (…) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα στις διαπραγματεύσεις προσπαθούσα να βοηθήσω, ώστε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή».

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι «παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο στους Έλληνες, διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη, τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».

Παραδέχθηκε ακόμα ότι τον στεναχωρούν οι αντιδράσεις κάποιων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης».

Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι «εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις», ενώ σε ερώτηση για το πόσο διάστημα θα μπορούσε να κρατήσει αυτή η συμφωνία απάντησε: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο κ. Γιούνκερ πάντως δεν δίστασε να σχολιάσει ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο», ενώ κάνοντας και την αυτοκριτική του εκτίμησε ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο των ελίτ.

«Ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο. Πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top