Α. Τσίπρας: «Οι τράπεζες να μην πλήξουν τους αδύναμους»

Λ. Κατσέλη: «Θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας»

​Την πεποίθηση ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να πλήξουν τους αδύναμους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ήταν νομίζω απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λ. Κατσέλη τόνισε ότι «θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων».

Μάλιστα η κα Κατσέλη χαρακτήρισε «πλήγμα για την οικονομία», τα capital controls και πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα αρθούν τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2013, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά», είπε η κα Κατσέλη και συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζ��κό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Τέλος, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κα Κατσέλη, τόνισαν ότι υπήρξε πάρα πολύ σημαντική η εξαιρετικά ψύχραιμη αντίδραση των πολιτών και των τραπεζοϋπαλλήλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top