Οι ημερομηνίες κλειδιά για Τσίπρα και κυβέρνηση: Γιατί είναι ορόσημo η 20η Αυγούστου

Πότε θα πέσει στο τραπέζι το θέμα του χρέους

Οι ημερομηνίες κλειδιά για Τσίπρα και κυβέρνηση: Γιατί είναι ορόσημo η 20η Αυγούστου

Πέντε ημερομηνίες κλειδιά έχει σημειωμένες με κόκκινο στυλό στο ημερολόγιο του ο Αλέξης Τσίπρας, στις οποίες αναμένεται να κριθεί όχι μόνο η τύχη της κυβέρνησής του αλλά και της Ελλάδας.

Με την τρόικα -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- να έχει ήδη φτάσει στην Αθήνα και να αναμένονται και οι επικεφαλής των θεσμών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο αγώνας δρόμου για το τρίτο Μνημόνιο έχει ξεκινήσει.

Η πρώτη ημερομηνία-σταθμός είναι η αυριανή όπου η Βουλή θα κληθεί να υπερψηφίσει το «αδυνατισμένο» (μετά την αφαίρεση των τμημάτων για το συνταξιοδοτικό και τη φορολογία των αγροτών) νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως τις 8 Αυγούστου καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και το χρονοδιάγραμμα δίνει τη σκυτάλη έως και τις 19 Αυγούστου στο Eurogroup, τη Βουλή αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης για έγκριση της συμφωνίας.

Ορόσημο αποτελεί η 20η Αυγούστου, κάτι -εξάλλου- που επεσήμανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στόχος είναι το αργότερο τότε να έχουν γίνει όλα τα υπόλοιπα βήματα και να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος (ύψους 5 δισ. ευρώ) καθώς θα πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο τελευταίος… κόκκινος κύκλος στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού «πιάνει» τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου όπου αναμένεται να γίνει ο πρώτος έλεγχος του νέου προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα σημάνει και την εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ ενώ θα ανάψει το πράσινο φως για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top