Σε θησαυροφυλάκιο στις Βρυξέλλες το μυστικό σχέδιο της Κομισιόν για Grexit

Με πρόβλεψη για έξοδο και από την Ε.Ε. εκτός από την ευρωζώνη!

Σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας και μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο φυλάσσεται στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont, λίγα ��έτρα από το γραφείο του Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, το σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε έναν πολυσέλιδο τόμο, που γράφτηκε σε λιγότερο από ένα μήνα από 15μελή ομάδα της Κομισιόν, απαντώνται ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια έξοδος, περιλαμβάνοντας ακόμη και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η Ελλάδα δεν θα οδηγείτο μόνο εκτός ευρώ αλλά και εκτός Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έναν ήδη δεμένο τόμο, με περιεχόμενο το οποίο περιγράφηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν την έναρξη της Συνόδου, από τον ίδιο τον Γιούνκερ, με όλες τις λεπτομέρειες ενός Grexit. Στο έγγραφο, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το περιεχόμενό του, υπάρχουν λεπτομερείς απαντήσεις σε 200 θέματα που αφορούν το Grexit. Τα ερωτήματα είναι αλληλένδετα καθώς μία έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά γεγονότα.

Το σχέδιο εκπονήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Μια ομάδα 15 μελών της Κομισιόν άρχιζε να το ετοιμάζει όταν η ημερομηνία εκπνοής του προγράμματος (τέλος Ιουνίου) πλησίαζε, ώστε να είναι προετοιμασμένη η Επιτροπή για παν ενδεχόμενο, ενώ από τη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα, τ��ν Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνθηκαν. Το Σαββατοκύριακο του δημοψηφίσματος οι εργασίες εντατικοποιήθηκαν, ώστε πλέον δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη εκείνης της Συνόδου, το σχέδιο να έχει την τελική του μορφή.

Οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, σύμφωνα με την Καθημερινή, δούλεψαν με «πόνο ψυχής», γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τ�� πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν άμεση εμπλοκή με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας. Ένας μάλιστα από αυτούς - στην κρίσιμη φάση της κατάρτισης - είπε χαρακτηριστικά: «Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονται οι ερπύστριες των τανκς»!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top