Γ. Δραγασάκης: «Ευχαριστώ τον Ομπάμα για την βοήθεια του να επιτευχθεί συμφωνία»

«Αυτό που συνέβη είναι η ήττα της φοβικής Ευρώπης»

​Τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης για τη συμβολή του όπως είπε για την επίτευξη συμφωνίας με του Ευρωπαίους εταίρους της.

«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κύριο Ομπάμα καθώς χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους ίσως να μην είχαμε πετύχει», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και με αφορμή σχόλια χρηστών στα social media, γι’ αυτή του τη δήλωση τόνισε:

«Ευχαρίστησα τις ΗΠΑ για τη διαμεσολάβησή τους, καθώς, μέσω αυτής, κατανοήθηκε η ανάγ��η για ύπαρξη συμφωνίας. Το θεωρώ ιστορικό γεγονός. Στον αντίποδα, σε θέματα που μας πονούν, όπως τα εργασιακά οι ΗΠΑ άσκησαν σφοδρή πίεση».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και ότι πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού.

«Έχοντας συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού. Aρνήθηκαν να δουν την αποτυχία των προγραμμάτων του παρελθόντος, θέλοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση. Είδαν ως ήττα την επιτυχία της κυβέρνησης», είπε.

Όσο για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν ήταν όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια «εκλαΐκευση των θέσεων του κόμματος σε ορισμένους τομείς».

«Το λάθος ήταν ότι θεωρήθηκε πως το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η συλλογική ευθύνη δεν είναι το αντίθετο της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι ώρα της αποτίμησης. Υπάρχει όμως μία διαδικασία μάθησης. Χρειάζεται να αντιληφθούμε πλήρως το οργανωμένο σύστημα εξουσίας π��υ βρήκαμε απέναντί μας», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ακόμα ότι πλέον συγκρούονται δύο μοντέλα, εκείνο της μεγέθυνσης δια της φτωχοποίησης, με εκείνο της βελτίωσης οικονομικών μεγ��θών μέσα από την ανάπτυξη.

«Η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε. Στην προσπάθεια για αλλαγή υποδείγματος υπάρχει εσωτερικό και εξωτερικό όριο. Σήμερα όμως δημιουργούμε ρωγμές. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μονόπρακτο, αλλά μια εξελικτική διαδικασία. Εκείνο που επιχειρούσαμε κι επιχειρούμε είναι η αλλαγή υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, δεν σταματά», κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top