Βαρουφάκης: «Η συμφωνία είναι απλά το μανιφέστο μιας πολιτικής ταπείνωσης»

«Ανυπομονώ να ακούσω προσωπικά όσα θα πουν οι σύντροφοί μου, Α. Τσίπρας και Ε. Τσακαλώτος»

​Ο Γ. Βαρου��άκης ξαναχτυπά αυτή τη φορά μέσα από το προσωπικό του blog και επαναλαμβάνει ότι το κείμενο της συμφωνίας του Α. Τσίπρα με τους εταίρους αποτελεί μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής δεν έχει σχέση με την οικονομία, ούτε με τις μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το βούρκο. Είναι απλά ένα μανιφέστο μιας πολιτικής ταπείνωσης. Ακόμη και αν κάποιος απεχθάνεται την κυβέρνησή μας πρέπει να δει ότι η λίστα με τα αιτήματα του Eurogroup αντιπροσωπεύει μια σημαντική “απόκλιση” από την ευπρέπεια και τη λογική», γράφει και ανοίγει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Στις επόμενες ώρες και ημέρες, θα βρεθώ στο Κοινοβούλιο προκειμένου να αξιολογήσω τη νομοθεσία που αποτελεί μέρος της πρόσφατης συμφωνίας της Συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Ανυπομονώ επίσης να ακούσω προσωπικά όσα θα πουν οι σύντροφοί μου, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος που τόσα πολλά έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι τότε, επιφυλάσσομαι των όποιων κρίσεων ως προς τη νομοθεσία που έχουμε μπροστά μας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει επίσης τη Σύνοδο Κορυφής πραξικόπημα και σημειώνει:

«Στο μετα��ύ όμως, ιδού ορισμένες πρώτες, ατάκτως ειρημένες σκέψεις που έκανα εξ’ αφορμής της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

- Μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών πλανάται πάνω από την Ευρώπη - χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση την άνοιξη του 2010 για να περιγράψω το πρώτο ελληνικό «σχέδιο διάσωσης» που ετοιμαζόταν τότε. Αν αυτή η αλληγορία ήταν κατάλληλη το 2010, δυστυχώς είναι ακόμα πιο εύλογη σήμερα.

Οι ηγέτες της Ευρώπης, με το να φερθούν με αυτόν τον τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή μας, κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής είναι σαν ένα έγγραφο που δεσμεύεται να καταγράψει τους όρους παράδοσης της Ελλάδας. Είναι σαν μια δέσμευση που επιβεβαιώνει και συναίνει στο να καταστεί υποτελής του Eurogroup.

Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής δεν έχει σχέση με την οικονομία, ούτε με τις μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το βούρκο. Είναι απλά ένα μανιφέστο μιας πολιτικής ταπείνωσης. Ακόμη και αν κάποιος απεχθάνεται την κυβέρνησή μας πρέπει κανείς να δει ότι η λίστα με τα αιτήματα του Eurogroup αντιπροσωπεύει μια σημαντική «απόκλιση» από την ευπρέπεια και τη λογική.

Το κείμενο της Συνόδου σηματοδότησε την πλήρη ακύρωση της εθνικής κυριαρχίας χωρίς να την αντικαθιστά με ένα υπερεθνικό, πανευρωπαϊκό «σώμα» πολιτικής. Οι ευρωπαίοι, ακόμα και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την Ελλάδα, οφείλουν να το γνωρίζουν.

Πολύ ενέργεια ξοδεύτηκε στα μέσα για το αν οι όροι παράδοσης θα περάσουν από το κοινοβούλιο και ειδικά για το εάν βουλευτές όπως εγώ θα μπούμε στη γραμμή και θα ψηφίσουμε υπέρ της σχετικής νομοθεσίας. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η ποιο ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η κρίσιμη ερώτηση είναι: Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει ελπίδα ανάκαμψης υπό αυτούς τους όρους; Αυτή είναι η ερώτηση που θα με απασχολεί κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες και μέρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ακόμα και μια πλήρης παράδοση από την πλευρά μας θα οδηγήσει σε εμβάθυνση μιας κρίσης χωρίς τέλος.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής είναι πράγματι τίποτα λιγότερο από την κορύφωση ενός πραξικοπήματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top