Με ρυθμούς χελώνας η Σύνοδος Κορυφής - Τα τέσσερα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας

Στο φουλ τα νεύρα και η ένταση

Με ρυθμούς χελώνας η Σύνοδος Κορυφής - Τα τέσσερα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας

​Δίχως τέλος φαίνεται να είναι το θρίλερ που παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής τα νεύρα ήταν τεταμένα και σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα ήταν τα θέματα που προκάλεσαν και τις μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη μεταφορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο fund του Λουξεμβούργου, το δεύτερο η διατύπωση για το ελληνικό χρέος, το τρίτο η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, που η γερμανική πλευρά δεν θέλει να δοθεί αν δεν υπάρξει πρώτα ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων και το τέταρτο είναι ένα ζήτημα που βάζει η ελληνική πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην ψήφιση των προαπαιτουμένων μέχρι την Τετάρτη.

Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι διαφωνίες και τα ανοιχτά θέματα παρέμεναν αρκετά, με την γερμανική πλευρά να ασκεί σκληρές πιέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι προειδοποίησε αρκετές φορές τους Ευρωπαίους ηγέτες για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, ξακαθαρίζοντάς τους ότι για να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της ρευστότητας θα χρειαστεί ένα πολιτικό σήμα από εκείνους.

Αυτό πάντως δεν φαίνεται να έκαμψε την αρνητική στάση της Α. Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Φ. Ολάντ, υποστηρίζουν το αίτημα του Α. Τσίπρα για μια ανάσα ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τις επόμενες μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top