Αποκάλυψη Star: Φωτιά και λάβρα τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές

Ζητούν από τον Τσίπρα μέχρι και να βάλει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως ενέχυρο- Πρώτη ανάρτηση: 19:23

​Όχι μόνο σκληρή, αλλά ολέθρια αποδεικνύεται η συμφωνία που καλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει για να μην επιβεβαιωθεί ο εφιάλτης του Grexit.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Eurogroup που διέρρευσε στη δημοσιότητα, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν της Παναγιάς τα μάτια από τον Α. Τσίπρα, περιλαμβάνοντας σε αυτό σκληρά προαπαιτούμενα, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και ξεκάθαρη απόρριψη του ενδεχομένου για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

IMG-20150712-WA0004.jpg

Στο προσχέδιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, υπογραμμίζεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και τονίζεται ότι για να αποκατασταθεί αυτή θα πρέπει να νομοθετηθούν γρήγορα οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, προβλέπεται ρητά η παραμονή του ΔΝΤ και στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η οποία θεωρείται και προϋπόθεση για να δοθεί το νέο δάνειο από τον ESM.

IMG-20150712-WA0005.jpg

Τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν σε χρόνο… dt, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου είναι:

  • οι αλλαγές στον ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να αυξηθούν τα έσοδα
  • Μέτρα για την εξασφάλιστη της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος
  • η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο συνιστά μια επανεξέταση μείζονος σημασίας των διαδικασιών και των διευθετήσεων σε ότι αφορά στο σύστημα αυτό και το οποίο μπορεί σημαντικά να επιταχύνει τη δικαιακή διαδικασία και να μειώσει τα κόστη
  • η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
  • πλήρης εφαρμογή των διατάξεων ως ��ρος τη συνθήκη για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διοίκηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθιστώντας λειτουργικό το δημοσιονομικό συμβούλιοπριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου συναντίληψης και εισαγάγοντας ταυτοχρόνως περικοπές στις δαπάνες σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και αφού έχει ζητήσει τη συμβουλή από το δημοσιονομικό συμβούλιο και κατόπιν έγκρισης από τους θεσμούς.
  • μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιειρήσεων επενδύσεων το αργότερο εντός μίας εβδομάδας με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τότε και μόνο τότε θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, που προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα αποτελέσει παρελθόν.

IMG-20150712-WA0006.jpg

Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνεχή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα. Ζητούν μάλιστα από την κυβέρνηση να διευκρινίσει καλύτερα κάποιες από τις προτάσεις της και να καταθέσουν λεπτομερές οργανόγραμμα για τη νομοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων.

Η κυβέρνηση καλείται όχι μόνο να υιοθετήσει όλες τις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι δανειστές με το «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο βροντερά απέρριψε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αλλά και να πάρει πρόσθετα, σκληρότερα μέτρα που θα τον κάνουν να μα��ώσει ακόμα περισσότερο.

IMG-20150712-WA0007.jpg

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζητούν από τον Α. Τσίπρα να βάλει ενέχυρο πενήντα δισ. κρατικής περιουσίας σε Ιδρυμα του Λουξεμβούργου.!

Η τρόικα, την οποία στις 26 Ιανουαρίου είχε… «σκοτώσει» ο Γ. Βαρουφάκης, φαίνεται ότι… αναστήθηκε και θα επιστρέψει δριμύτερη στην Αθήνα για να προχωρήσει σε ελέγχους και αξιολογήσεις όπως στο παρελθόν.

Τα 86 δισ. ευρώ θα φτάσει το νέο πακέτο διάσωσης για την τριετία

Όσον αφορά στο συνολικό ύψος του δανείου που θα χρειαστεί η Αθήνα, το Eurogroup αναφέρει στο προσχέδιό του ότι αυτό μπορεί να φτάσει από 82 έως 86 δισ. ευρώ και καλεί τους θεσμούς να εξετάσουν πιθανή μείωση του ποσού αυτού, μέσω εναλλακτικών δημοσιονομικών μέτρων ή αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα αναφέρει ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 7 δις. για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και μέχρι το τέλος καλοκαιριού άλλα 10 – 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τα οποία τα 10 δισ. θα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Δανειστές προς Τσίπρα: "Πάρε πίσω όσα νομοθέτησε έως τώρα"

Οι δανειστές ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση Τσίπρα να πάρει πίσω όλα όσα έχει νομοθετήσει τους τελευταίους έξι μήνες και τίθεται πλέον το ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει πίσω τις επαναπροσλήψεις στην ΕΡΤ και εκείνες των καθαριστριών, τις οποίες διαφήμιζε τους τελευταίους έξι μήνες της διακυβέρνησής της.

Ξεχάστε το κούρεμα του χρέους, πιθανή η ελάφρυνή του

Όσον αφορά στο χρέος, απορρίπτει ρητά οποιοδήποτε κούρεμα, δεν αποκλείει όμως την ελάφρυνσή του.

Στο τέλος του προσχεδίου μάλιστα υπάρχει και η περίφημη ρήτρα Σόιμπλε που προβλέπει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top