Τσίπρας: Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις – Μπαίνουμε σε ναρκοπέδιο

«Η ελληνική πρόταση απέχει πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις»

«Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, απειλών και εκβιασμών. Κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση μου για να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν το έβαλα κάτω, ανέλαβα ρίσκα χωρίς να λογαριάσω το πολιτικό κόστος. Δεν συμβιβάστηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών για να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων και μίλησε για πόλεμο, στον οποίο «αυτή τη στιγμή μπήκαμε σε ναρκοπέδιο και αυτό δεν μπορώ να το αγνοήσω ή να το αποκρύψω από τον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος παραδέχθη��ε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έχουν κάνει λάθη και ομολόγησε ότι η ελληνική πρόταση απέχει πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής και πρόσθεσε: «Είπα ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για συμφωνία ακόμη και σε 48 ώρες. Και αυτό πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό ούτε το συμβούλιο των αρχηγών». Ωστόσο, σημείωσε πως δεν υπάρχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία «μια χώρα να είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται με αξιοπρέπεια και σαν ίσος προς ίσους».

«Αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική επίφαση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές «ανάμεσα όμως σε αυτό που έχουμε μπροστά μας και αυτό που είχ��με 15 μέρες πριν».

«Είχαμε ένα τελεσίγραφο στις 25 Ιουνίου χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και χωρίς δέσμευση για το χρέος. Το αρνηθήκαμε και το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν είχαμε πρόθεση να οδηγηθούμε στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών.Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία και ιστορική απόφαση. Έδωσε εντολή ενίσχυσης της οικονομικής προσπάθειας για βιώσιμη συμφωνία. Δεν ζήτησα το “όχι” ως εντολή εξόδου αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτική�� μας δύναμης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τήρησε το τρίπτυχο που συμφωνήθηκε στο συμβούλιο των αρχηγών: επαρκή χρηματοδότηση, ισχυρό επενδυτικό πακέτο, ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. «Σε αντάλλαγμα θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις με όσο το δυνατόν μικρότερο υφεσιακό κόστος και δίκαιη κατανομή βαρών» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να ομολογήσουμε με ειλικρίνεια ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα. Καλύτερο από το τελεσίγραφο αλλά δύσκολο. Έχουμε όμως για πρώτη φορά στο τραπέζι μια πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει προοπτική και να κλείσει οριστικά τη συζήτηση περί Grexit» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πέντε βασικά σημεία.

1. Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

2. Η διάρκεια της ��έας σύμβασης θα είναι 3ετής. «Παρέχει χρόνο και χώρο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η Ελλάδα θα δώσει μάχη για να την εμπιστευτούν οι αγορές πριν την τριετία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

3. Πρωτογενή πλεονάσματα: Ως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

4. Με το δάνειο του EMS θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα 6,8 δισ. ευρώ που παρακρατεί η ΕΚΤ. «Η μετατροπή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο, με χαμηλά επιτόκια, ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. Παράλληλα, θα είναι δυνατή η μερική συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε ο πρωθυπουργός (σε αυτό το σημείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρενέβη από το έδρανό του κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται).

5. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και την επιβολή capital controls.

«Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ δεν είναι απλά μια ψήφος σε ένα νομοσχέδιο. Είναι ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία. Αφορά την επόμενη μέρα. Καλούμαστε ένα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οδηγός μας το πάθος του λαού για αξιοπρέπεια. Θα τα καταφέρουμε. όχι μόνο αν μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος με αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια. Είμαι σίγουρος ότι ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top