Ολάντ: Σοβαρές οι προτάσεις, θα δούμε-Ντάισελμπλουμ:Μπορεί σήμερα να τελειώσουμε την αξιολόγηση

Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο ελληνικό πρόγραμμα

Ολάντ: Σοβαρές οι προτάσεις, θα δούμε-Ντάισελμπλουμ:Μπορεί σήμερα να τελειώσουμε την αξιολόγηση

​Στην αποκάλυψη πως η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα, προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να πάρει προσωπική θέση.

Σύμφωνα με τον κ.Ντάισελμπλουμ, η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη που απολαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση της προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εταίροι πρέπει ακόμα να αξιολογήσουν εάν το νέο ελληνικό σχέδιο είναι επαρκές, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως κατά την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα πηγαίνει σε βάθος χρόνου, επισημαίνοντας ότι η ευρω-ομάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Με καλό μάτι είδαν οι Γάλλοι την ελληνική πρόταση

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν και από την Γαλλία όσον αφορά την ελληνική πρόταση της κυβέρνησης στους εταίρους. Ο πρόεδρος Φρανουά Ολάντ χαρακτήρισε τις προτάσεις αξιόπιστες και κάλεσε σε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ.Ολάντ ανέφερε πως «οι Έλληνες μόλις έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μείνουν στη Ευρωζώνη, καθώς το πρόγραμμα που προτείνουν είναι σοβαρό και αξιόπιστο».

«Αντιλαμβάνονται πως οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας …Τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη, όλα μπορούν να γίνουν…Πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με μία συμφωνία, που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει τόσο πολύ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «μεγάλη πρόοδος», σύμφωνα με το Reuters. «Είμαι, σε λογικά πλαίσια, αισιόδοξος» είπε, ενώ ανάλογες αναφορές είχαν προηγηθεί και από άλλα κυβερνητικά στελέχη στο Παρίσι.

Πιο συγκρατημένες Μάλτα και Φινλανδία

«Σε πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας δίνουν βάση συζήτησης» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ περιορίστηκε στο ότι το Eurogroup θα εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις την Παρασκευή και η αξιολόγηση αναμένεται στη συνεδρίαση του Σαββάτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top