Στα χέρια των θεσμών η ελληνική πρόταση - Ξεκοκαλίζουν ένα-ένα τα μέτρα

Τι αναμένεται να απαντήσουν στην επιστολή τους-Πρώτη ανάρτηση: 09/07/2015, 23:48

Στα χέρια των θεσμών, ΕΚΤ και Κομισιόν βρίσκεται η ελληνική πρόταση των μέτρων που συνοδεύουν την αίτηση της χώρας για πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης από τον ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εξετάζουν το περιεχόμενο του πακέτου που προτείνει η ελληνική πλευρά και θα εισηγηθούν στο Εurogroup του Σαββάτου αναλόγως.

Παρότι είναι ακόμα νωρίς για συμπερά��ματα, το star.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι θεσμοί ετοιμάζουν απαντητική επιστολή προς το eurogroup όπου θα προτείνουν πως:

η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και συνεπώς η προσφυγή είναι παραδεκτή,

• μια "ψαλίδα" και όχι ακριβές ποσό χρηματοδότησης, από τα 51 ως τα 100 δισ. (με πιθανότερο τελικό ποσό τα 80, περιλαμβανομένων χρημάτων για τις τράπεζες)

• μια ανάλυση της εξυπηρέτησης, και όχι απλά της κλασικής βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα είναι ισορροπημένη.

Ένα τέταρτο σκέλος της εισήγησης θα αναφέρει ποιες είναι οι ελληνικές προτάσεις, καταλήγοντας στο «αποτελούν μια ασφαλή βάση για ένα μεσοπρό��εσμό χρηματοδοτικό πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας».

Το Eurogroup θα συνεδριάσει για το θέμα στις 15:00 του Σαββάτου και νωρίτερα στις 10:30 το Euroworking group.

Πληροφορίες του star.gr αναφέρουν ότι ο κ.Χουλιαράκης έτυχε συγκεκριμένης βοήθειας από έμπειρους κοινοτικούς συναδέλφους του, πέραν της ομάδας των Γάλλων, με αποτέλεσμα η πρόταση να είναι άρτια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάρκο Μπούτι (γενικός διευθυντής της DGECFIN), o Ντέκλαν Κοστέλο (επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EWG) και ο Γάλλος ομόλογος του κ. Χουλιαράκη ενεπλάκησαν σε δύο εποικοδομητικά sessions συζητήσεων χθες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

Και από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν τα δύσκολα.

Έστω ότι η πρόταση έχει εγκριθεί και οι ηγέτες της ευρωζώνης δίνουν εντολή για διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος από Δευτέρα, η διαδικασία θα πάρει περί τις 4 ή 5 εβδομάδες περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών εξουσιοδοτήσεων.

Η Ελλάδα όμως καλείται να πληρώσει στην ΕΚΤ 3,4 δισ. ευρώ στις 20 του μήνα. Η σκέψη είναι να υπάρξει μια χρηματοδοτική γέφυρα κάποιος όμως πρέπει να φροντίσει να είναι η γέφυρα του Μπρούκλιν (που σε πάει στην Wall Street άλλωστε) και όχι η Ποντ ντ’Αβινιόν που τελειώνει μέσα στο ποτάμι …

Η κατάσταση περιπλέκεται από τηλεφώνημα της Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, ζητώντας να πληρωθεί το ΔΝΤ πριν από την ΕΚΤ. Τα SMPs που προορίζονταν για αυτό το σκοπό δεν φτάνουν (3,5 δις) . H Λαγκάρντ φέρεται να είπε πως το ΔΝΤ είναι υψηλότερος πιστωτής ακόμα και από το Βατικανό και δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί. Στις Βρυξέλλες οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι για να βρουν τη λύση δεν έχουν ακόμα αποφανθεί.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top