Αρνητικά τα σήματα από την Ευρώπη: Προειδοποιήσεις μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

Εκφράζουν αμφιβολίες για το πώς μπορεί να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση

Αρνητικά τα σήματα από την Ευρώπη: Προειδοποιήσεις μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

​Αρνητικά είναι τα σήματα που λαμβάνει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μετά από την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Το ερώτημα που ανακύπτει πλέον είναι πώς θα μπορέσουν μετά από αυτό το αποτέλεσμα να ξεκινήσει και πάλι οι διαπραγματεύσεις, και όλοι πλέον αναμένουν τις δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ, οι οποίοι θα συναντηθούν εκτάκτως αύριο στο Παρίσι και θα συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα.

Σνάιντερ (αντιπρόεδρος SPD): «Με το “ΟΧΙ” πώς θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα»;

Αμφιβολίες για το πώς μπορεί να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματςο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του SPD, Κ. Σνάιντερ.

«Διερωτάμαι εάν σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε στο ARD και πρόσθεσε:

«Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πώς θα διαβάσει και πώς θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος των Πρασίνων πάλι, Τζέμ Όζντεμιρ, δήλωσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι υπαρκτά και θα παραμείνουν και στο μέλλον να είναι μέρος των προβλημάτων της Ευρώπης.

Α. Σούερ (Χριστιανοκοινωνιστές): «Καληνύχτα, Ελλάδα»!

Πιο σκληρός ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών, Α. Σούερ, ο οποίος, σύμφωνα με το Open Europe δήλωσε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα:

«Ο εκβιαστής και ο ψεύτης προς τους ψηφοφόρους του, δεν μπορεί να προωθήσει άμεσα τις βρόμικες υποσχέσεις του. Καληνύχτα Ελλάδα!».

Γ. Σίπιλα (πρωθυπουργός Φινλανδίας): «Η Ελλάδα μπήκε σε άγνωστους δρόμους»

Το προβληματισμό του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γ. Σίπιλα.

«Η Ελλάδα με το αποτέλεσμα αυτό μπήκε σε άγνωστους δρόμους», είπε.

Φέρχοφσταντ: «Αν ο κ. Τσίπρας προτείνει νέες μεταρρυθμίσεις, οι ηγέτες της Ε.Ε. οφείλουν να δώσουν μία ευκαιρία»

Πιο διαλλακτικός ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γ. Φερχόφσταντ, ο οποίος δήλωσε:

«Δεν είναι το τέλος. Τώρα επαφίεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προτείνει ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Φερχόφσταντ και κάλεσε του Ευρωπαίου ηγέτες να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία στην Ελλάδα.

«Ο χρόνος θα δείξει αν ο κ. Τσίπρας είναι ηγέτης που προτείνει λύσεις, ή ένας ψευδοπροφήτης. Πρέπει και ο ίδιος να καταλάβει ότι χρήματα χωρίς ανταλλάγματα υπάρχουν μόνο στα τραγούδια. Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να απορρίπτει απλώς προτάσεις».

Ζ. Γκάμπριελ: «Ο Τσίπρας έκαψε και τις τελευταίες γέφυρες»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Tagesspiegel τόνισε:

«Ο Τσίπρας έκαψε και τις τελευταίες γέφυρες μέσω των οποίων Ελλάδα και Ευρώπη θα μπορούσαν να φθάσουν σε συμφωνία».

Πάντοαν: «Η Ιταλία θα εργάζεται και αύριο για την Ευρώπη της αλληλεγγύης»

«Η Ιταλία εργάζεται ανέκαθεν για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ολοκλήρωσης. Αυτό ίσχυε χθες και θα ισχύει και αύριο», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις είναι για όλες τις χώρες το κλειδί, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Π. Τζεντιλόνι (Ιταλός ΥΠΕΞ): «Ώρα να ξαναπροσπαθήσουμε για μια συμφωνία»

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Π. Τζεντιλόνι, ο οποίος έγραψε στο Twitter:

«Τώρα είναι ώρα να αρχίσουμε να προσπαθούμε για μια συμφωνία ξανά, αλλά δεν υπάρχει διαφυγή από τον ελληνικό λαβύρινθο με μια αδύναμη Ευρώπη που δεν αναπτύσσεται».

Α. Λικατσόφ (Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ρωσίας): «Η Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη»

«Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Α. Λικατσόφ, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξαν οι περισσότεροι από τους ηγέτες της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top