Spiegel: «Το “ΟXI” θα είναι de facto αποχώρηση από το ευρώ»

«Θα βγάλει τη Μέρκελ από τη δύσκολη θέση»

​Την διαπραγματευτική τακτική της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε επιχειρεί να αποκαλύψει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εξηγώντας ότι περιμένουν να δουν τι θα βγάλει η κάλπη και μετά θα διαπραγματευτούν με την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «στο βάθος βρίσκεται πάντα το τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις που εξαρτώνται κυρίως από τη γερμανική Βουλή που δεν είναι εύκολος παίκτης».

«Το ελληνικό δημοψήφισμα της Κυριακής θα μπορούσε να απαλλάξει την Μέρκελ από το βάρος μιας δυσάρεστης απόφασης και να αποτελέσει de facto έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα μπορούσε επίσης με ένα πιθανό “ΝAI” να μπορέσει να διαπραγματευτεί με μία άλλη πιο συναινετική κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο κι αν θέλει, η καγκελάριος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για ένα καινούριο πακέτο με την Ελλάδα, αν δεν έχει την εντολή γι' αυτό», σημειώνει το Spiegel.

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα έληξε στις 30 Ιουνίου και η Μπούντεσταγκ θα μπορούσε να ψηφίσει την επέκτασή του, έστω και την τελευταία στιγμή.

«Ωστόσο τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τελείως νέα κατάσταση, όπως τόνισε ο Β. Σόιμπλε. Οι τελευταίες προτάσεις των δανειστών δεν υπάρχουν πια. Μ' άλλα λόγια, αν διαπραγματευτούμε και πάλι, τότε θα ξεκινήσουμε από το μηδέν», τονίζει το περιοδικό και προβλέπει ότι αν συμβεί αυτό η Βουλή θα πρέπει να δώσει νέα εντολή στην γερμανική κυβέρνηση γιατί η νέα βοήθεια δεν θα προέρχεται από τον EFSF, αλλά από τον ESM.

«Κι εδώ η γερμανική βουλή έχει λόγο βαρύνουσας σημασίας για το τι εγκρίνεται και τι όχι. Η Βουλή δε θα πρέπει να εγκρίνει μόνο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά να εγκρίνει ακόμα και την έναρξή τους. Αυτή η προέγκριση, που θα πρέπει να γίνει νωρίς, είναι για την καγκελάριο ένα αρκετά ακανθώδες ζήτημα. Διότι μπορεί η πλειοψηφία για τις διαπραγματεύσεις – εξ' αιτίας του μεγάλου συνασπισμού – να επαρκεί, αλλά το κόμμα της γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίζει σε αρκετά όχι από τις γραμμές του κόμματός της – και κάθε ψήφος εναντίον μιας νέας διαπραγμάτευσης είναι μία ψήφος εναντίον της, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για την ίδια», υπογραμμίζει το Spiegel.

Όπως σημειώνει, η κριτική από την πλευρά του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για τα πακέτα σωτηρίας αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο σκεπτικισμός τις τελευταίες μέρες είναι ακόμα μεγαλύτερος.

«Οι τελευταίες 48 ώρες άνοιξαν τα μάτια και στους τελευταίους ονειροπόλους», είπε ο Christian von Stetten, υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU στο Spiegel, ενώ ο βουλευτής του CDU, Carsten Linnemann, δε βλέπει καμία βάση για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο κανονισμό για τη χρεοκοπία, που να προβλέπει την εξυγίανση ή την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ. Για όσο καιρό δεν υφίσταται κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε περαιτέρω πακέτα βοήθειας», ξεκαθαρίζει.

Μάλιστα ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι αν η βοήθεια του ESM μπορεί εν γένει να υποστηριχθεί νομικά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της βουλής, Gunther Krichbaum, μέλος του CDU, αμφιβάλλει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενός τρίτου πακέτου.

Πάντως οι αγορές, όπως αναφέρει και το Spiegel παρουσιάζουν μέτρια αντίδραση στη λήξη του δεύτερου πακέτου και στη στάση πληρωμών της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ.

«Έτσι, για την ώρα ακόμα περιμένουμε. Ως την Κυριακή. Αν οι Έλληνες πουν όχι, όπως τους συμβουλεύει ο Τσίπρας, η Μέρκελ δε χρειάζεται να φοβάται την οργή από τις δικές της γραμμές. Τότε δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο. Αν οι Έλληνες πουν ναι, τότε θα προκηρύσσονταν μάλλον νέες εκλογές, μετά από τις οποίες θα προκύψει μια πιο πρόθυμη να διαπραγματευτεί κυβέρνηση. Τότε ίσως η καγκελάριος θα μπορούσε να υποστηρίξει μια νέα αρχή και να βρει μεγαλύτερη κατανόηση», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top