Γερμανία-Ιταλία συμμαχία: Πρώτα δημοψήφισμα και μετά διαπραγματεύσεις, είπαν Μέρκελ και Ρέντσι

"Πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες" τόνισαν

Γερμανία-Ιταλία συμμαχία: Πρώτα δημοψήφισμα και μετά διαπραγματεύσεις, είπαν Μέρκελ και Ρέντσι

«Πρώτα το δημοψήφισμα και μετά οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα». Αυτό το μήνυμα έστειλαν λίγο πριν το Eurogroup η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός ��ρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητά να βρεθεί το συντομότερο δυνατό συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

«Θέλουμε να υπάρξει στην Ελλάδα μία κατάσταση, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή ευρειών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει» τόνισε η κα Μέρκελ.

Θέλουμε, συνέχισε, η Ελλάδα να πράξει, όπως έπραξαν και οι υπόλοιπες χώρες, που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση.

«Οι σχέσεις μας δεν έχουν υποστεί βλάβη» πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

«Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα και να πάρει όποια απόφαση επιθυμεί» εξήγησε.

Οι διαβουλεύσεις πρέπει κάποια στιγμή να συνεχιστούν, αυτό είναι το πρώτο μας πλάνο, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι θύρες της διαπραγμάτευσης θα παραμείνουν ανοιχτές.

Η κα Μέρκελ κάλεσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι προτεραιότητα για την ίδια είναι η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.

«Κοινός μας στόχος είναι να υπάρχει ...ευημερία και όχι ανεργία» τόνισε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Ρέντσι: Μας ξάφνιασε το δημοψήφισμα- Θέλουμε να λύσουμε το ελληνικό ζήτημα

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ.Ρέντσι, αφού τόνισε πως το θέμα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη είναι σοβαρότερο από το ελληνικό ζήτημα, είπε πως «πρέπει να δούμε το φπα των νησιών».

«Ο καθένας μας έχει διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες για το ελληνικό ζήτημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ.Ρέντσι είπε πως ήταν μια απόφαση, που ξάφνιασε τους εταίρους, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος θα προτιμούσε να μην γινόταν.

«Το ζήτημα είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε γίνει το δημοψήφισμα, είτε δεν γίνει», συμπλήρωσε.

«Σε ένα κοινό σπίτι - στο ευρωπαϊκό σπίτι - πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι η συμβίωση στην Ευρώπη είναι δύσκολη.

Συμφώνησε με την κα Μέρκελ οι όποιες διαπραγματεύσεις να γίνουν μετά το δημοψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν «αυτό δεν τον αποφασίζω εγώ».

«Αν δεν υπάρξει δημοψήφισμα το …. συζητάμε» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις νωρίτερα, ενώ έθεσε και θέμα …. μεγέθους της Ευρώπης!

«Δεν θα έχουμε Ευρώπη, αν δεν προσπαθούμε μαζί να λύσουμε τα θέματα μας» τόνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα, πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός με νέες δηλώσεις του, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά πίεση για μια βιώσιμη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top