Διακόπηκε το Eurogroup-Θέλουν συμπληρωματικές προτάσεις οι δανειστές

Οι αντιδράσεις, τα αγκάθια και το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Παυλόπουλο-Πρώτη δημοσίευση:15:20

Διακόπηκε το Eurogroup-Θέλουν συμπληρωματικές προτάσεις οι δανειστές

Διακόπηκε λίγα λεπτά πριν τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί αποφάσισαν να διακόψουν την συνεδρίαση, μέχρι να επιστραφούν ελληνικές συμπληρωματικές προτάσεις σε σχέση με τα σημεία διαφωνίας.

Ξεκίνησε στραβά η συνεδρίαση

Νωρίτερα, στραβά …ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αντέδρασαν με το γεγονός, ότι παρουσιάστηκαν ....δύο διαφορετικά κείμενα προς διαπραγμάτευση, ένα από την πλευρά της Αθήνας και ένα από την πλευρά των Θεσμών, καθώς η εξαμερής συνάντηση Τσίπρα-δανειστών που προηγήθηκε δεν έβγαλε λευκό καπνό.

Αφού αρχικά κάποιοι υπουργοί ...ξίνισαν τα μούτρα τους, αρνούμενοι να κάνουν τεχνικές εργασίες με την απαίτηση να υπάρξει μόνο ένα κείμενο προς έγκριση, τελικά το ξανασκέφτηκαν και χωρίς να διακόψουν την συνεδρίαση, συνέχισαν να συζητούν επί των προτάσεων των δανειστών και των Ελλήνων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τρία βασικά "αγκάθια" παραμένουν, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, οι αμυντικές δαπάνες και το θέμα του χρέους.

Υπενθυμίζουμε ότι όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, όμως οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι 400 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το ΦΠΑ, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, με την κυβέρνηση να μην υποχωρεί. Σχετικά με το χρέος για την Αθήνα είναι προαπαιτούμενο ώστε να κλείσει η συμφωνία, με τους εταίρους να είναι ανένδοτοι και να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί λύση αν πρώτα δεν εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσε��ς.

Πάντως, νωρίτερα ο Γάλλος επίτροπος Π.Μοσκοβισί, τόνισε ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί σύντομα να έχουμε μια συνολική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Παυλόπουλου

Και ενώ αυτά διαδραματίζονται εντός της αιθούσης που συνεδρίαζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και εκτός του κτιρίου πυρετώδεις είναι οι επαφές και οι τηλεφωνικές συνομιλίες ώστε να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Αμέσως μετά την συνάντηση του με Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Τόμσεν, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε στο star.gr:

Το νέο κείμενο των Θεσμών που συζητούν στο Eurogroup-Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις – Πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top