Ε.Ε.: τα τρία σενάρια για την Ελλάδα!

Το καλό, το μέτριο και το κακό ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής

​Τρεις πιθανές εκβάσεις έχει το ελληνικό δράμα σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, που έχουν άμεση πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και διεθνών πιστωτών, ενόψει των σημερινών συναντήσεων κορυφής στις Βρυξέλλες.

1) Το καλό σενάριο

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, οι ώρες που θα μεσολαβήσουν ανάμεσα στη Σύνοδο Κορυφής και τις πρωινές συναντήσεις (εξαμερής και Εurogroup) θα έχουν προλάβει να οδηγήσουν σε «τεχνική πρόταση» που θα αποτελέσει τη βάση της λύσης.

Οι ελληνικές αρχές και ο πρωθυπουργός θα έχουν παρουσιάσει στο κατάλληλο επίπεδο τις προτάσεις τους και αυτές θα έχουν εξελιχθεί μέσω τροποποιήσεων σε ένα πλάνο με πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, περιορισμούς στα ευγενή ταμεία και εφάπαξ συγχωνεύσει, μείωση αμυντικών και διοικητικών δαπανών του κράτους, πλέον ενός σχεδίου για το ΦΠΑ. Οι εταίροι τότε θα αποφασίσουν την παράταση του προγράμματος για Ιούλιο και Αύγουστο, η κυβέρνηση θα κληθεί να το εφαρμόσει και θα λαμβάνει χρήματα κάθε φορά που νομοθετεί.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στην ΕΚΤ το καλοκαίρι θα καλυφθούν από τα 1,8 δις της δόσης, 1,9 δις των περσινών SMPs, 1,7 δις των φετινών SMPs και των χρημάτων του ΔΝΤ, 3,4 δις. Σύνολο 8,8 δις, τη στιγμή που η ΕΚΤ θέλει τα 7,6 από αυτά και η δόση του ΔΝΤ είναι 1,6 δις. Αυτό σημαίνει ότι από τον προϋπολογισμό θα βγουν μόνο 400 δις. Οι εταίροι θα δεσμευθούν να ξαναδούν το χρέος το φθινόπωρο με πιθανότερο ενδεχόμενο να συζητήσουν ένα δάνειο για την επαναγορά των ομολόγων της ΕΚΤ (τότε θα μένουν 20 δις) και την εξόφληση του ΔΝΤ (19 + 3,4) 22,4 δις. Η κίνηση αυτή θα συνοδευθεί από νέο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής, όμως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους εκμηδενίζεται έτσι ως το 2025.

Όλα αυτά υπό τον όρο πως η κυβέρνηση θα νομοθετεί στην ώρα της και δεν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

2) Το μέτριο σενάριο

Σύμφωνα με το μέτριο σενάριο, η κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει επαρκή μέτρα μέχρι το τέλος της μέρας.

Ο πρωθυπουργός θα έχει πιεστεί αρκετά από τους πέντε θεσμικούς συνομιλητές του και θα εισέλθει το βράδυ σε μια Σύνοδο όπου 18 δημοκρατικά ��κλεγμένες κυβερνήσεις που εκπροσωπούν το 98% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και 320 εκατομμύρια πολίτες και φορολογούμενους θα πιέσουν αφόρητα για μια συμφωνία εκθέτοντας τις συνέπειες της μη συμφωνίας. Οι 18 θα εμφανιστούν αποφασισμένοι να διαχειριστούν μια ελληνική χρεοκοπία και θα παρουσιάσουν πειστικά εργαλεία για αυτό.

Αν η πίεση πιάσει τόπο, τότε οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν σε τεχνικό επίπεδο και ενδεχομένως ένα staff level agreement να στηθεί μέχρι την Πέμπτη και την τακτική Σύνοδο Κορυφής. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η πορεία του καλού σεναρίου.

3) Το κακό σενάριο

Σύμφωνα με το καταστροφικό σενάριο, ο πρωθυπουργός δεν θα πεισθεί από τις υποσχέσεις των εταίρων να εξετάσουν το χρέος στο μέλλον και η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Ο χρόνος θα περάσει η 30 Ιουνίου θα φτάσει και οι συζητήσεις θα συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση θα διαλέξει να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ ή τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα κηρυχθεί σε χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, οι τράπεζες δεν θα ξαναοίξουν, τα ΑΤΜ θα στερέψουν από ρευστό και η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Η χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα ποσά των διμερών δανείων και των δανείων του EFSF, ενώ χώρες με εμπράγματες εγγυήσεις (Φιλανδία) θα απαιτήσουν ικανοποίηση.

Η εισαγωγή παράλληλου ή άλλου νομίσμ��τος είναι παράνομη και η Κομισιόν θα παραπέμψει τη χώρα στο ΔΕΚ. Βεβαίως, ως τότε θα έχει κυριαρχήσει πολιτική και κοινωνική αναταραχή, θα προκληθούν εκλογές ακόμα και οι Ευρωπαίοι θα ξαναμιλήσουν με όποιον εκλεγεί, αν ο ελληνικός λαός επιλέξει την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top