Ελληνικό νησί θα γίνει Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών

Τρεις οι επιλογές για τους μετανάστες, σύμφωνα με το «σχέδιο Αβραμόπουλου»

Ελληνικό νησί θα γίνει Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών
Ένα ελληνικό νησί θα μετατραπεί ουσιαστικά σε σύγχρονο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, προκειμένου να μπει τάξη στο σημερινό χάος που επιβαρύνει την Αθήνα, αλλά και αρκετά νησιά του Αιγαίου, στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Ποιο θα επιλεγεί, θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε ήδη η Ιταλία, που διάλεξε τη Σικελία. «Hot spots», χαρακτήρισε τα δυο αυτά κέντρα -που θα είναι τα μόνα στην Ευρώπη- ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας για την μετανάστευση.

«Αποφασίσαμε το πρώτο "hot spot" να γίνει στη Σικελία κι ένα δεύτερο στην Ελλάδα, σε σημείο που θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Στα Κέντρα Υποδοχής οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μένουν μέχρι να καθοριστεί η τύχη τους, ανάλογα με τις προϋποθέσεις καθενός:

-Είτε θα τους χορηγείται πολιτικό άσυλο ή προσωρινή άδεια διαμονής.

-Είτε θα μεταβαίνουν αναλογικά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

-Είτε θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους.

Η Ελλάδα πάντως μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16. 000 μετανάστες, είπε η αρμόδια υπουργός, την ώρα που τα κύματα των προσφύγων αναμένεται να φθάσουν εφέτος τους 100.000.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρωτοφανές χάος και τα πρόσφατα επεισόδια στη Λέσβο: «Εμείς τηρούμε όλες τις διαδικασίες. Γι' αυτό έχουν στοκάρει τα νησιά. Διότι αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν οι τουρίστες. Ειδικά η Μυτιλήνη βρίσκεται σε απόλυτη κρίση και μη διαχειρίσιμη κατάσταση».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε γενναιόδωρη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προσλήψεις για τη φιλοξενία των μεταναστών. «Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις λόγω μνημονίου. Μάλιστα μας ζητούν και απολύσεις. Εχει αποψιλωθεί το Κέντρο Ασύλου» ισχυρίσθηκε.

Ανακάλυψε μάλιστα και τον …«φταίχτη» για το χάος με τους πρόσφυγες: Τα μέσα ενημέρωσης! «Οι πρόσφυγες είναι ιερά πρόσωπα. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στα νησιά, δημιουργείται στην Αθήνα. Διότι τα μέσα ενημέρωσης κι άλλοι αντίπαλοι αυτής της πολιτικής διαταράσσουν τις ισορροπίες» υποστήριξε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση και δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κηρύξει τον πόλεμο στους διακινητές, που -όπως είπε- είναι καλύτερα οργανωμένοι από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top