Τσακαλώτος στη Liberation: «Οι εταίροι δεν θέλουν συμβιβασμό, θέλουν περικοπές»

Ξεκαθάρισε στο Reuters ότι λεφτά για το ΔΝΤ δεν υπάρχουν

Τσακαλώτος στη Liberation: «Οι εταίροι δεν θέλουν συμβιβασμό, θέλουν περικοπές»

​Την άποψη ότι οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι να συναινέσουν σε έναν συμβιβασμό εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, είπε ότι κατά τις τελευταίες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών τους παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά στην πραγματικότητα, όπως είπε, οι συνομιλητές μας δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι για συμβιβασμό.

Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «οι συνομιλητές μας επιμένουν κάθε φορά στις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σε μια χώρα όπου έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά εδώ και πέντε χρόνια, και όπου τα δύο τρίτα των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Παρά το αρνητικό κλίμα πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί «μια συμφωνία με ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα εντός του ευρώ. Είμαστε θεμελιωδώς υπέρ της Ευρώπης».

«Εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από την 30ή Ιουνίου, το “Grexit” δεν θα αποτελεί πλέον μια μόνιμη απειλή», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος στο Reuters: «Έτοιμοι για συναινέσεις, δεν υπάρχουν λεφτά για το ΔΝΤ»

Σε άλλη συνέντευξή του, στο Reuters αυτή τη φορά, ο κ. Τσακαλώτος, επάνελαβε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να κάνει συναινέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της, εφόσον η πρόταση είναι οικονομικά βιώσιμη.

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχτεί μια συμφωνία αν ήταν βιώσιμη και αντιμετώπιζε το ζήτημα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Αν το έχει αυτό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει την συμφωνία. Αν δεν το έχει αυτό το είδος συμφωνίας, δεν υπάρχει λόγος να υπογράψει κάτι που γνωρίζει πως θα αποτύχει».

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

«Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Η Αθήνα έχει στύψει κάθε σταγόνα ρευστότητας ως τώρα για να εξυπηρετήσει το χρέος. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε χρήματα που δεν έχουν δοθεί από το καλοκαίρι του 2014, οπότε προφανέστατα δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε τα χρήματα για να το πληρώσουμε», είπε.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί περικοπές συντάξεων.

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Μας φαίνεται απόλυτα εύλογο ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι στην ατζέντα», είπε και στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους είπε:

«Αυτή την στιγμή το ερώτημα αν είναι αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πρέπει να γίνει στους Ευρωπαίους εταίρους. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να μάθει από τα λάθη της και να αποδεχτεί μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί το κυρίαρχο ρεύμα».

Στο BBC: «Αν δεν έχουμε βιώσιμη συμφωνία θα πάμε σε δημοψήφισμα για Grexit»

Στο Radio 4 του BBC πάλι, ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος με αντικείμενο το Grexit.

Σύμφωνα με ανάρτηση του BBC στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δήλωσε ότι «αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποσπάσει έν�� οικονομικά βιώσιμο σχέδιο, τότε η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τον ελληνικό λαό για πιθανό Grexit» και προειδοποίησε πως «αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μπορεί να καταστραφεί το ενιαίο νόμισμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top