ΥΣΤΑΤΗ έκκληση για συμβιβασμό έκανε η Κομισιόν στην Ελλάδα

Πρώτη ανάρτηση: 17/06/2015 00:16

​Μία δραματική έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να φέρει νέες προτάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε σήμερα η Κομισιόν, η οποία παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή, πριν από το Eurogroup της 18ης, με τον πρόεδρο Γιούνκερ, ωστόσο, να μιλάει πια ανοιχτά “για παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού”.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ κατηγορεί επισήμως την κυβέρνηση πως παραποιεί το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους θεσμούς και δυσκολεύει κατά αυτόν τον τρόπο τις συνομιλίες, παρουσιάζοντας στο λαό μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει τα αιτήματα των δανειστών.

Ο Γιούνκερ απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ρεύμα αλλά και τη μείωση των συντάξεων. Χαρακτήρισε αυτά τα αιτήματα λάθος, λέγοντας πως δεν έγιναν ποτέ. Είπε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει η κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός και ειδικά τα αδύναμα στρώματα που υποφέρουν και έχουν επωμιστεί το βάρος της κρίσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο Γιούνκερ εκφράζει με αυτή τη δήλωση και τους τρεις πιστωτές, οι οποίοι δεν έχουν διχογνωμίες μεταξύ τους, διαψεύδοντας κατηγορηματικά παρόμοιες αιτιάσεις κύκλων των Αθηνών.

Η Κομισιόν προειδοποιεί μάλιστα, πως από δω και πέρα δε θα αφήνει τις προκλήσεις αναπάντητες και δεν την ενδιαφέρει πως θα “πουλήσει” η κυβέρνηση στο εσωτερικό τη συμφωνία, τη νοιάζει μόνο να την κάνει.

Σε σχέση με το περιεχόμενο των προτάσεων που πρέπει να έρθουν, κοινοτικοί αξιωματούχοι ξεκάθαρα αναφέρουν ότι 2 δις πρέπει να βρεθούν με σοβαρά μέτρα, ενώ το συνταξιοδοτικό πρέπει να εξοικονομεί 1,8 δις κάθε χρόνο.

Η Κομισιόν και οι άλλοι θεσμοί προειδοποιούν πως το παιχνίδι των εντυπώσεων πρέπει να σταματήσει, πριν από την καταστροφή και πως η κυβέρνηση μπορεί να κόψει αμυντικές δαπάνες εφάπαξ, πολύ υψηλές συντάξεις των ΔΕΚΟ, να συγχωνεύει τα ασφαλιστικά ταμεία και να αυξήσει τα όρια ηλικίας, καταργώντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαστεί να περικοπεί καμία κανονική σύνταξη.

Η κυβέρνηση καλείται να φέρει τις νέες της προτάσεις και όχι αυτές που επισήμως απορρίφθηκαν από τους θεσμούς το Σαββατοκύριακο και να μην ελπίζει σε εκπτώσεις ή πολιτικές λύσεις, για τις οποίες έχουν αποφανθεί οι λαοί της Ευρώπης.

Κοινοτική πηγή θεωρεί δεδομένο πως αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα τότε η ΕΚΤ θα διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες και θα επιβληθούν έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίων από την τράπεζα της Ελλάδος. Το σενάριο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top