Τσίπρας: Υπάρχει πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού!

Σφοδρή επίθεση σε ΔΝΤ και ΕΚΤ - «Υπάρχουν ακόμη μνημονιακά κέντρα εξουσίας» - Πρ. ανάρτηση: 14:51

​Για ένα ασφυκτικό περιβάλλον που κυριαρχεί στην Ελλάδα και για το οποίο η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε η κυβέρνηση παρέλαβε μια διαλυμένη οικονομία και μια διαλυμένη κοινωνία από τις πολιτικές των περικοπών και της ύφεσης που κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη και οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε, αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Κάναμε μια γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή και να αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς βλέπαμε κάθε μέρα που περνούσε τη χώρα να βυθίζεται στο μνημονιακό καθεστώς που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Γνωρίζαμε καλά ότι δεν θα ήταν περίπατος»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι το έργο της δεν θα ήταν εύκολο και ότι δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εκείνη.

«Γνωρίζαμε καλά ότι δεν θα ήταν περίπατος. Γνωρίζαμε ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος. Δεχθήκαμε να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των αυτονόητων μέσα σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο που είχε στήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ��οντάροντας στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης», είπε.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους πέντε μήνες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν ήταν μια εύκολη περίοδος, καθώς υπήρξε μηδενική χρηματοδότηση από το εξωτερ��κό, ενώ σημείωσε ότι «παρά τις παγίδες από το μνημονιακό καθεστώς εντός και εκτός της χώρας καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι».

Ο πρωθυπουργός, απαρίθμησε τα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση τους πέντε μήνες που είναι στην εξουσία και υπογράμμισε ότι για κάθε ένα από αυτά έδωσε μια σκληρή μάχη «απέναντι στο κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια».

«Δώσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε προκαταλήψεις»

«Δώσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε προκαταλήψεις και εμμονές εντός και εκτός της χώρας, απέναντι σε ένα καθεστώς εκβιασμού και χρηματικής ασφυξίας», είπε και συνέχισε:

«Σ’ αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε, προκειμένου σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε αυτό το κατεστημένο. Σ’ αυτή τη γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος δεν θα είναι ανοιχτός και στρωμένος με ροδοπέταλα. Ότι κάθε βήμα θα είναι μια μάχη. Είναι καθήκον μας να σηκώσουμε αυτό το βάρος και θα το κάνουμε με υπομονή, όσο η πλειοψηφία του λαού θα μας στηρίζει, θα μας εμπιστεύεται και θα δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, προκειμένου σ’ αυτόν τον τόπο να επανέλθει η ισονομία, η κανονικότητα της προστασίας των πολιτών».

Παραδέχθηκε πάν��ως ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να αλλάξει η καταστροφική πραγματικότητα των μνημονίων.

Αυτοκριτική αλλά και κάλεσμα συσπείρωσης από τον πρωθυπουργό
Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε αρκετά μέτωπα αν και «όχι αποκλειστικά με δική μας ευθύνη».
«Δεν έχουμε κάνει όσα μπορούσαμε στη φοροδιαφυγή, ενώ έχουμε καθυστερήσει και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «ισχυρά μνημονιακά κέντρα εξουσίας» που παραμένουν ενεργά στη χώρα.
Συνεχίζοντας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν όλοι «σε αυτό τον αγώνα που δίνουμε, ασκώντας εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, ασκώντας πίεση στους υπουργούς και ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό».
«Καταθέσαμε ολοκληρωμένο κείμενο για δύσκολη αλλά κοινωνικά ανεκτή λύση»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο και προσπάθησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας πως η όποια συμφωνία αφενός θα πρέπει να δίνει λύση στο μεγάλ�� χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και αφετέρου να μην αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πει «ναι» σε συμφωνία χωρίς λύση για το χρέος.
«Μετά από 3 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο που θα μπορούσε να αποτελεί τη βάση για συμφωνία. Δεν αποτύπωνε φυσικά τις αρχικές μας θέσεις αλλά αποτύπωνε το αποτέλεσμα των δύσκολων διαπραγματεύσεων επί 3 μήνες και σεβόταν τις “κόκκινες γραμμές”. Ήταν μια δύσκολη, αλλά οικονομικά βιώσιμη & κοινωνικά ανεκτή πρόταση» σημείωσε.
«Αντί απάντησης, πήραμε από τους θεσμούς ένα κείμενο 5 σελίδων που αγνοεί τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή οι περικοπές στις συντάξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά. «Το ποιός θα πληρώνει φόρους, το αποφασίζουμε εμείς. Και ήρθε η ��ρα να πληρώσει και η ολιγαρχία» πρόσθεσε.
«Υπάρχει πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού»
Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να επιτεθεί στην Ευρώπη μιλώντας ανοικτά για «επιμονή σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει αποτύχει, η οποία αποτελεί πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά ολόκληρου του λαού».
«Κάποιοι θέλουν να σταλεί το μήνυμα και στους άλλους λαούς της Ευρώπης ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Πρόκειται για επίδειξη πυγμής που σκοπεύει να σκοτώσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τερματισμό της λιτότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επίθεση και σε ΕΚΤ
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην ΕΚΤ, την οποία κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει «την τακτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας και του οικονομικού στραγγαλισμού».
Υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν συμφωνούν με αυτή την τακτική και «αυτές είναι οι δυνάμεις που πρέπει να επικρατήσουν».
«Δεν θα γίνει δεκτό ένα σχέδιο έμπνευσης ΔΝΤ»
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό ένα σχέδιο «εμπνεύσεως ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε» και διερωτήθηκε εάν οι δανειστές θέλουν λύση ή θέλουν το πρόβλημα να επανέρχεται διαρκώς.
Ο ίδιος, κατηγόρησε το ΔΝΤ για εγκληματική πολιτική που και το ίδιο έχει παραδεχθεί και τόνισε ότι η κυβέρνησή του «είναι υποχρεωμένη να μην υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς χωρίς να υπάρχει ορατή λύση».
«Δίνουμε μάχη για ολόκληρη την Ευρώπη»
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η «μικρή Ελλάδα δίνει μάχη πάνω από τις δυνάμεις της για ολόκληρη την Ευρώπη» και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται «με την ίδια ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης».
«Η εντολή που έχουμε δεν είναι δημιουργικής ασάφειας. Είναι εντολή τετραετίας και εντολή να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής» ση��είωσε ο κ. Τσίπρας.
«Τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση»
«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει μια δίκαιη λύση και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της» διαμήνυσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Θα κατακτήσουμε την Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Το στοίχημα δεν είναι μόνο δικό μας, είναι και των λαών της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top