«Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα» διαμηνύει ο Ντάισελμπλουμ

«Το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι αυτό που συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση»

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα» διαμηνύει ο Ντάισελμπλουμ

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών είναι κοντά εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

«Δεν απέχουμε πολύ ακόμα (σ.σ.: από τη συμφωνία)» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε πως ο χρόνος εξαντλείται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο η Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι «ακριβής πρόταση» αλλά «ένα ευρύ πακέτο που αφορά τον προϋπολογισμό, την δομή της δημόσιας διοίκησης, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας».

Ο ίδιος είπε «όχι» σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και επανέλαβε τα περί παρεξήγησης ότι θα βρεθούν οι δανειστές στα μισά του δρόμου με την χώρα μας: «Υπάρχει μια παρεξήγηση ότι πρέπει να βρούμε ο ένας τον άλλο στην μέση. Αυτός δεν είναι ο σκοπός μας. Μπορούμε να αλλάξουμε το πακέτο ως προς το περιεχόμενο, αλλά το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι ορθό από απόψεως προϋπολογισμού, δηλαδή όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι στο τέλος του μηνός: «Το πρόγραμμα θα λήξει τέλος του τρέχοντος μηνός. Εάν δεν υπάρχει τότε μια συμφωνία, ή μια νέα πιθανή παράταση, θα σταματήσουμε».

Ο ίδιος τόνισε ότι σκοπός των Ευρωπαίων είναι να αποφευχθεί το Grexit αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να αντιληφθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο απαιτεί δύσκολα μέτρα: «Πρέπει να αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο απαιτεί δύσκολα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει στους ψηφοφόρους της ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις πολλές, ίσως υπερβολικές, προεκλογικές υποσχέσεις της. Ίσως στο μέλλον, αλλά όχι τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουν σαφές στην Ελλάδα, με ειλικρίνεια».

Τέλος, ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει με αιχμές πως κάποιοι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια ελληνική έξοδος από το ευρώ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top