Tageszeitung: «Μένουν οκτώ μέρες μέχρι την χρεοκοπία της Ελλάδ��ς»

Πρώτο θέμα και πάλι η χώρα μας στον γερμανικό Τύπο

​«Οκτώ μέρες μέχρι τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, αυτή τη φορά πραγματικά», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung, ξεκινώντας όπως φαίνεται την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την ώρα μηδέν για την Ελλάδα.

«Οι Βρυξέλλες και πάλι στον πυρετό της Ελλάδας. Ενώ η χρεοκοπία που προαναγγελόταν επί εβδομάδες δεν επήλθε ούτε το Πάσχα, αλλά ούτε και την Πεντηκοστή, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην 5η Ιουνίου», συνεχίζει το άρθρο, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτή δεν είναι η μοναδική ημερομηνία για να γίνει το… μεγάλο μπαμ!

Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνεται στο άρθρο, στις 30 Ιουνίου εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί για να επιτευχθεί συμφωνία, οπότε η καταστροφή μπορεί να έρθει νωρίτερα από τ��ς 5 του μήνα.

«Στις 28 Απριλίου του 2054 η Ελλάδα θα καταβάλει την τελευταία δόση στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Μέχρι τότε, θα υπάρξουν ακόμη πολλές εκπλήξεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχουν πολλές “δημιουργικές λύσεις”. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει μια προκαταβολή στο ΔΝΤ και να επιμηκύνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το φθινόπωρο», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Πολύ πιο εύκολα θα ήταν βέβαια τα πράγματα εάν η Ελλάδα λάμβανε επιτέλους την τελευταία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα για να επέλθει επιτέλους ένα happy end. Διότι, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Σόιμπλε, ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν θα ήταν τόσο απροσδόκητη. Αντιθέτως, θα ήταν μια πολιτική απόφαση: το μερίδιο του ΔΝΤ που δεν καταβάλλεται (από τη δόση των 7,2 δισ.) θα κατέληγε αμέσως και πάλι στον δανειστή, καθώς ο τελευταίος είναι παράλληλα και πιστωτής, όπως άλλωστε η ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και κατ' επέκταση οι χώρες της Ευρωζώνης».

«Το θέατρο της χρεοκοπίας λοιπόν είναι σκηνοθετημένο προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθ��ίσεις. Το τέλος αυτού του θεάτρου θα αφαιρούσε από τους Σόιμπλε και Σία το τελευταίο μέσο πίεσης, την απειλή του Grexit. Συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση πρέπει να συνεχιστεί. Και εάν δεν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα παραταθεί μέχρι και τον τελικό του 2054», καταλήγει το άρθρο της Tageszeitung.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται σήμερα και η Die Welt, δίνοντας έμφαση στις διαψεύσεις από τις Βρυξέλλες, της αισιοδοξίας των Έλληνα πρωθυπουργού για την επίτευξη συμφωνίας.

«Προφανώς οι αγορές είναι βέβαιες ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Λίγο πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο καταστροφής για όλους τους εμπλεκόμενους σε περίπτωση που αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», αναφέρει χαρκακτηριστικά η εφημερίδα.

«Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών δεν διακρίνονται μόνον για την έλλειψη χρημάτων, αλλά κυρίως για την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τονίζει δημο��ίευμα της Süddeutsche Zeitung και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «όποιος όμως δεν εμπιστεύεται τον άλλο εν μέσω διαπραγματεύσεων, όποιος δεν καταφέρνει να καταλάβει έστω και λίγο τον άλλο και να μπει στη θέση του, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία».

Ο συντάκτης μάλιστα του άρθρου δεν αποκλείει το Grexit, σχολιάζοντας:

«Εν τέλει μπορεί να επέλθει το Grexit όχι για αντικειμενικούς λόγους, αλλά επειδή στην προκειμένη κάποιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν και κυριαρχούν οι προσωπικές έριδες. Η Ευρώπη όμως είναι ένα project στο επίκεντρο του οποίου τίθεται όχι μόνον η προσέγγιση των λαών, αλλά το γεγονός ότι οι πολιτικοί κατάφερναν πάντα να συνεννοηθούν, ακόμη και αν προηγουμένως ήταν δύσπιστοι έναντι του άλλου».

Τέλος το Spiegel σε δημοσίευμα με τίτλο «Σύγχυση για την πορεία των διαπραγματεύσεων» αναφέρει:

«Η πορεία των συνομιλιών στη διαμάχη με την Ελλάδα αξιολογείται πολύ διαφορετικά από τους συμμετέχοντες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέπεμπε την Τετάρτη αισιοδοξία, λέγοντας ότι “βρισκόμαστε στην τελική ευθεία”. Η δήλωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Μιλώντας στο ARD o Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε έκπληκτος για το ότι γίνεται λόγος για επικείμενη συμφωνία στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάγερ κάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα να βιαστεί. Κάθε μέρα είναι αποφασιστικής σημασίας, είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στη Λισαβόνα. Και η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top