Η Ελλάδα θα απασχολήσει και το G7 – Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι ΥΠΟΙΚ των χωρών

Γερμανία και ΔΝΤ θα βρουν απέναντί τους τις ΗΠΑ

​Ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη η Σύνοδος Κορυφής του G7 και όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στην ατζέντα θα απασχολήσει πολύ και σοβαρά τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των κρατών της ομάδας.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα χωριστούν σε δύο στρατόπεδα, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αμερικανική παρέμβαση, ώστε να λυθεί γρήγορα το ελληνικό ζήτημα μετά και από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στον Τζακ Λιου να ζητήσει από τα μέρη να καταλήξουν σύντομα σε μια εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση.

Γερμανία, Γαλλία και ΔΝΤ, που κρατούν και την πιο σκληρή στάση, αναμένεται να βρουν απέναντί τους τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία που θα πιέσουν για λύση στο ελληνικό θέμα, ενώ Καναδάς και Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν ουδέτερη στάση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει πάρει εντολή από τον Μπαράκ Ομπάμα να πιέσει τόσο το Βερολίνο, όσο και το ΔΝΤ να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, έως τις 5 Ιουνίου, η οποία θα της διασφαλίζει χρήματα, έναντι μεταρρυθμίσεων.

Βασικό ζήτημα πάν��ως της Συνόδου του G7 είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης τα επτά τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη, σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον, όπου τα περισσότερα κράτη του κόσμου είναι υπερχρεωμένα.

Επίσης στην ατ��έντα της Συνόδου είναι η ρύθμιση των αγορών και η βελτίωση της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Ενδεικτικό πάντως των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα και στους κινδύνους που υπάρχουν για κλιμάκωση της κρίσης είναι οι δηλώσεις τόσο του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Κ. Νουαγιέ, όσο και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ι. Βίσκο.

«Το Grexit δεν είναι ένας κίνδυνος τον οποίο θεωρώ τώρα σημαντικό για τον γαλλικό τραπεζικό τομέα. Είναι κυρίως ένας κίνδυνος για την Ελλάδα», δήλωσε από τη μία ο Νουαγιέ, ενώ αντίθετα ο κ. Βίσκο σημείωσε ότι είναι «προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής, η ελληνική κρίση να διευθετηθεί».

Εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G7, στη σύνοδο της Δρέσδης που θα διεξαχθεί από τις 27 – 29 Μαΐου θα συμμετάσχουν η Γενική Διεύθυντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο νομπελίστας Ρ. Σίλερ και οι καθηγητές του Χάρβαρντ, Κ. Ρόγκοφ και Λ. Σάμερ��.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top