Μ. Ξαφά: «Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ θα καταντήσουμε Ζιμπάμπουε»

«Χρεοκοπία συνιστά η ενέργεια αυτή»

Μ. Ξαφά: «Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ θα καταντήσουμε Ζιμπάμπουε»

​Τι σημαίνει για την Ελλάδα αν δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ; Την απάντηση έδωσε η οικονομολόγος και πρώην μέλος του Ταμείου, Μιράντα Ξαφά, στα Παραπολιτικά.

Η κα Ξαφά τόνισε ότι αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία πληρωμής θα της δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Αν και πάλι δεν καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση μέσα σ’ αυτό το διάστημα, τότε θα περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας.

«Η χρεοκοπία προς κάποιον πιστωτή συνιστά αυτομάτως αθέτηση πληρωμών προς άλλους πιστωτές και κυρίως προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που έχει δανείσει την Ελλάδα περίπου 140 δισ. σε δάνεια διάσωσης. Δηλαδή, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει όχι μόνο προς το Ταμείο αλλά και προς όλους τους υπόλοιπους πιστωτές και συγκεκριμένα ως προς το Ταμείο θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε που επίσης έχει απλήρωτες υποχρεώσεις προς το Ταμείο», είπε η κα Ξαφά.

Σημείωσε ακόμα ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει ξαναγίνει στα 72 χρόνια που υπάρχει το Ταμείο να μην αποπληρώσει κάποια αναπτυγμένη χώρα τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αν είναι πιθανό να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομολόγος τόνισε ότι αν υπάρξει χρεοκοπία ανοιχτή προς το Ταμείο, οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

«Επομένως, τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλει η ΕΚΤ θα τους επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση διότι η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι οι καταθέτες δεν θα περιμένουν μέχρι τις 5 Ιουλίου για να βεβαιωθούν ότι θα γίνει πιστωτικό γεγονός και θα αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

«Πιστεύω ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος και έλεγχοι στο να αποσύρεις τις καταθέσεις σου. Ότι είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001, η ίδια ιστορία», είπε η κα Ξαφά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top