Επιμένει ο Σόιμπλε: «Η Ελλάδα να βρει λύση μόνη της»

«Έλληνες μην ελπίζετε σε άλλες υποχωρήσεις»

Επιμένει ο Σόιμπλε: «Η Ελλάδα να βρει λύση μόνη της»

​Αμετακίνητος από τη σκληρή του γραμμή παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Deutschlandfunk» προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει άλλες υποχωρήσεις από την Ευρώπη και ότι πρέπει να κάνει πολλά ακόμα για να έρθει η συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε στις 20 Φεβρουαρίου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μιλάμε για εναλλακτικές. Η Αθήνα μένει να καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εκπληρώσει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είναι προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για τα πάντα, για τα όσα μπορούν και δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Και δυστυχώς είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και σημείωσε με νόημα:

«Της εύχομαι καλή δύναμη και φυσικά θα έχει κάθε υποστήριξη, όμως δεν μπορεί να αποφύγει την επίλυση αυτού του προβλήματος».

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι στις διεθνείς επαφές πρέπει να δείχνουμε πάντα σεβασμό.

«Οι Έλληνες ψήφισαν, αυτή είναι η εκλεγμένη από τους Έλληνες κυβέρνηση και έχει τις ευθύνες της. Παρεμπιπτόντως δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι πιο δύσκολη από τη δική μου. Αλλά έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, ολόκληρη την κυβέρνηση, και γι' αυτό τους εμπιστευόμαστε ότι θα κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε. Και αντίστοιχα θα πρέπει να μπορούν να περιμένουν από εμάς ότι θα τηρήσουμε αυτά που πάντα λέγαμε», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επεσήμανε επίσης ότι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα και δεν έχουν ανάγκη από προειδοποιήσεις.

«Τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και αυτό πρέπει να πούνε οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Και τώρα η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Διότι σε ένα βαθμό βοήθεια είναι και η αυτοβοήθεια. Κάποια στιγμή οι Έλληνες πρέπει να φτάσουν στο σημείο που θα μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις να πετυχαίνουν αυτά που επιθυμούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά», είπε.

Αναφερόμενος τέλος στη σύνοδο των G7 που θα γίνει στη Δρέσδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, αν και ο ίδιος όπως είπε αναμένει να συζητήσει το θέμα με τον Μ. Ντράγκι, την Κ. Λαγκάρντ και τον Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λύσει η G7. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Ελλάδα, διότι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ξανά στις 20 Φεβρουαρίου στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup ότι θα τηρήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top