Κ. Λαπαβίτσας: «Να επιστρέψουμε στη δραχμή για να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία»

«Θα έρθει η ανάκαμψη μέσα σε μερικούς μήνες»

​Για επιστροφή στη δραχμή έκανε λόγο για μια ακόμα φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας σε συνέντευξή του στο ThePressProject.gr.

Όπως υποστήριξε, αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή η ανάκαμψη θα έρθει μέσα σε μερικούς μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός είναι πλέον έτοιμος για να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «καταστροφή» την έξοδο από το ευρώ, ο Κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι η χώρα έχει πέσει στην παγίδα του κοινού νομίσματος και μίλησε για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε όντως προβλήματα, σημείωσε όμως ότι αυτά θα κρατήσουν μόνο μερικές εβδομάδες.

Όσο για το από πού θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, όπως με το Ιράν και τη Ρωσία.

«Ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο κ. Λαπαβίτσας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και στις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς αρνητικός, υπογραμμίζοντας ότι και η διαρροή για την πρόταση Γιούνκερ εξασφαλίζει μόνο λίγο χρόνο και δεν λύνει το πρόβλημα.

Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και προέτρεψε την κυβέρνηση να μην διστάσει και να προχωρήσει στη ρήξη.

«Έχουμε πλημμυρίσει από ερμηνείες ��ο τελευταίο διάστημα της λαϊκής εντολής. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει αυτός. Η δική μου άποψη είναι ότι ο κόσμος ψήφισε για αλλαγή. Για μεγάλη αλλαγή. Ψήφισε για το πρόγραμμά μας. Άκουσε το πρόγραμμά μας, το δέχθηκε και ψήφισε γι’ αυτό. Βέβαια άκουσε όλα αυτά να λέμε πώς θα γίνουν μέσα στο ευρώ. Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά δεν ψήφισε για να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία», είπε ο κ. Λαπαβίτσας για το αποτέλεσμα της 25ης ιανουαρίου, ενώ για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τόνισε:

«Δεν έχουμε πάρει μέτρα, δεν έχουμε κάνει πράγματα που καταφανώς ή σε μεγάλο βαθμό αντιβαίνουν στο πρόγραμμά μας. Δεν το έχουμε κάνει και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουμε. Αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια και το βλέπουμε όλοι πως στο πλαίσιο το σημερινό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με τους ρυθμούς και με τον τρόπο που θα θέλαμε. Είναι προς συζήτηση την στιγμή αυτή - δεδομένου του πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις- εάν θα μπορέσουμε και να το υλοποιήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω σε αυτό. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την βάση. Εάν προκύψουν άλλα πράγματα, το πρόβλημα δεν θα το έχω εγώ θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ��.

Όσον αφορά στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την χαρακτήρισε «κακή», επισημαίνοντας ότι η «δημιουργική ασάφεια» που περιέχει, συνήθως είναι υπέρ του ισχυρού και όχι του αδύναμου, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της μη πληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ, αλλά και την ΕΚΤ, αφού όπως είπε τα ποσά που χρωστάμε είναι τεράστια.

«Θα πρωτοπορήσουμε και σε αυτό γιατί αυτά που χρωστάμε στο ΔΝΤ την στιγμή αυτή είναι τεράστια ποσά και δεύτερον είναι ποσά που τα αποπληρώνουμε τώρα. Αυτά που χρωστάμε στην Ε.Ε έχουν μια περίοδο χάριτος. Επομένως αν είναι να σταματήσουμε τις πληρωμές - που πρέπει- δυστυχώς οι πληρωμές που θα σταματήσουμε θα είναι προς το ταμείο και την ΕΚΤ γιατί αυτές είναι που πιέζουν. Εκεί το πράγμα έχει μία εξέλιξη η οποία είναι και εν μέρει απρόβλεπτη είναι και εν μέρει πολύ δύσκολη. Όμως ποιος είναι ο άλλος δρόμος;», αναρωτήθηκε.

Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή εντολή, ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε:

«Η δική μου θέση, είτε μιλάμε για δημοψήφισμα είτε για εκλογές είναι παρά πολύ ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να πάρει την λαϊκή εντολή που θα χρειαστεί προκειμένου να κάνει μεγάλα βήματα αν δει ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση (κι αυτό ακόμα παίζεται) θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική θέση ο ίδιος. Δεν είναι θέμα ...πες μου τι θέλεις κι εγώ θα το κάνω. Δεν είναι έτσι η Δημοκρατία, δεν είναι έτσι η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ό ίδιος να τοποθετηθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ήδη γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top