Άλλα λέει ο Ντράγκι και άλλα ο Βαρουφάκης για την "ποσοτική χαλάρωση"

Αντιφατικές δηλώσεις για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

Άλλα λέει ο Ντράγκι και άλλα ο Βαρουφάκης για την "ποσοτική χαλάρωση"

Διαφορετικές απόψεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» της EKT εξέφρασαν οι κύριοι Γιάνης Βαρουφάκης και Μάριο Ντράγκι με δηλώσεις τους.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, υποστήριξε ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, ενώ τα πολύ χαμηλά επιτόκια δεν έχουν προκαλέσει χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός δεν θα διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και πλέον, που έχει θέσει σε εφαρμογή, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσει τις ανησυχίες περί του κινδύνου να δημιουργηθούν “φούσκες”.

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε στη Βουλή ότι, όπου εφαρμόστηκε η «ποσοτική χαλάρωση» (QE) απέτυχε να τονώσει τις επενδύσεις και έφτιαξε «φούσκες» στα χρηματιστήρια που σκάνε.

«Ξεκίνησε στην Ιαπωνία και μετά στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, αλλά δεν πέτυχε. Στην Ευρώπη που ξεκίνησε καθυστερημένα, οι μόνες επιπτώσεις από την “ποσοτική χαλάρωση” της ΕΚΤ είναι έμμεσες, διαμέσου της πτώσης της ισοτιμίας του ευρ�� και μιας ανεπαίσθητης αύξησης στην καταναλωτική κίνηση»,είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση της Α.Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως γράψαμε χθες αναλυτικά στο star.gr.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, για να επιτύχει το “πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”, απαιτείται ένας συνδυασμός: νομισματικής πολιτικής μέσω του QE, χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων.

Ο κ.Βαρουφάκης μίλησε για «παγίδα ποσοτικής χαλάρωσης», όπως την αποκάλεσε και ένας αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Nomura, εξηγώντας πως οι επιχειρηματίες, όταν λαμβάνουν φρεσκοτυπωμένο χρήμα από τα πιεστήρια των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε αγορές ομολόγων στα πλαίσια προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης», δεν βρίσκουν συμφέρον να διοχετεύουν αυτό το χρήμα σε επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία, αλλά προτιμούν να προχωρούν σε επαναγορές ιδίων μετοχών στα χρηματιστήρια και έτσι δημιουργούν «φούσκες»… που σκάνε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top