Γ. Σακελλαρίδης: «Οι δανειστές πιέζουν για τους μισθούς»

«Η συμφωνία δεν θα ξεφεύγει από τις βασικές κόκκινες γραμμές μας»

​«Θέλουμε συμφωνία και όχι ρήξη με τους δανειστές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ πα��αδέχθηκε ότι υπάρχουν πιέσεις από τους δανειστές για τους μισθούς.

«Σίγουρα υπάρχουν πιέσεις για τους μισθούς. Η θέση αυτή των θεσμών έχει εκφραστεί πολλές φορές. Σίγουρα εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης από τη μεριά των θεσμών», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που έγινε δημόσια γνωστό. Είχαμε συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει στην ελληνική κοινωνία, υπερψηφίστηκαν από τον λαό στις 25 Ιανουαρίου. Επομένως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ως άξονα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα και ότι παραμένει σταθερή σε αυτά τα ζητήματα σε σχέση με τα εργασιακά».

Αναφορικά με την συμφωνία που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «θα είναι σίγουρα μια συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση θα έχει βάλει το πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ξεφεύγει από τις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, ενώ αναφέρθηκε και στη δήλωση του Δ. Μάρδα για τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Πολύ σύντομα μετά τις εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου, το ταμειακό υπόλοιπο του δημοσίου γινόταν αρνητικό. Αυτό ήταν ένα καθεστώς ασφυξίας που έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε καταφέρει αυτό το κόκκινο στα ταμειακά διαθέσιμα να το προσπεράσουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλάκι αλλά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο έχουμε καταφέρει το καλύτερο δυνατόν», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Για το ενδεχόμενο αλλαγών στους συντελεστές του ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει δημόσια ανακοινώσιμη θέση, τόνισε όμως ότι το βέλτιστο θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού.

Πολλές ήταν επίσης οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Γ. Στουρνάρα, με τον ίδιο να απαντά με διπλωματικό τρόπο ότι:

«Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζα της Ελλάδος και επιδιώκει να έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία».

«Το εύλογο χρονικό διάστημα είναι για εμάς να μπορούσε να κλείσει και αύριο η συμφωνία. Αλλά το ζήτημα είναι το περιεχόμενο. Αν πρέπει να βγάλουμε μόνο το μήνα με αυτή τη συμφωνία αλλά να δίνει τη δυνατότητα τους εργαζόμενους να σταθούν με έναν τρόπο βιώσιμο τα επόμενα χρόνια», συνέχισε ο κ. Σακελλαρίδης και απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σε κόκκινες γραμμές και μνημόνια είπε:

«Η λαϊκή εντολή έχει βάθος τετραετίας, τώρα θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια. Γνωρίζαμε από τη�� 20η Φλεβάρη ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να πάρει ανάσα η οικονομία. Λέγαμε και προεκλογικά ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη, για να βάλουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και την κοινωνία σε τροχιά αξιοπρέπειας. Εάν θέλαμε να συνεχίσουμε το μνημονικό παρελθόν θα είχε λήξει όλο το θέμα από τις αρχές Φλεβάρη. Επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τα ζητήματα που περιείχε το mail Χαρδούβελη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συζητά μείωση συντάξεων, αλλά αντίθετα προτείνει αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενοποιήσεις ταμείων, αλλά και θέτει ζητήματα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ο κ. Σακελλαρίδης ερωτήθηκε και πά��ι για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση και ότι αν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει τη λαϊκή εντολή θα το εξετάσει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος από την πλευρά της κυβέρνησης επανέλαβε ότι «ξέρουμε ότι έχουμε λαϊκή εντολή μέσα από δημοψηφισματικές εκλογές. Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση, εάν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας που θεωρούμε ότι δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή θα το εξετάσουμε». Αρνήθηκε να σχολιάσει ωστόσο τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία η οποία να λαμβάνει υπόψιν της το ζήτημα της ρευστότητας. Όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν οι στόχοι που βάζει η κυβέρνηση μέσα από την ίδια τη διαπραγμάτευση. Είναι πολύ πιο εύκολες οι μεταρρυθμίσεις όταν δεν έχεις το μαχαίρι της ρευστότητας στο λαιμό», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Αποκάλυψε τέλος ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις στο θέμα του ΟΛΠ και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι το σημαντικό μέσα στο πλαίσιο της υποχώρησης που έχουμε κάνει είναι να βάλουμε όρους σε σχέση με το ξεπούλημα που είχε δρομολογηθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top