Κ. Σημίτης: "Ο Άκης επέμενε να μην μειώσουμε τους εξοπλισμούς"

"Δεν ξέρω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων"-Πρώτη ανάρτηση: 14/05/2015, 10:52

​Παρουσία και της Βίκυς Σταμάτη, που επανέκαμψε στη διαδικασία μετά από πολύ καιρό, για πρώτη φορά δε μετά από την απόδρασή της και χωρίς τις έστω τυπικές χειραψίες που υπήρξαν στην προηγούμενη συνεδρίαση μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και των πρώην συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι «υψηλοί» προσκεκλημένοι ως μάρτυρες Κων/νος Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκαν να περιμένουν να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ένας άλλος μάρτυρας πριν κληθούν στο έδρανο του μάρτυρα τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ, ώστε να ερωτηθούν για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ Μ1, αλλά και για τις αποφάσεις του τότε δικαιοδοτικού οργάνου.

Πρώτος εκλήθη στο έδρανο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Χαίρεται», είπε και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του.

Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ ως πρωθυπουργός, όπως ορίζει η νομοθεσία, όμως διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Συνεχίζοντας στην κατάθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά τα Ίμια οδηγηθήκαμε σε αθρόα αγορά εξοπλισμών ενώ με την απόφαση του Ελσίνκι αποφασίστηκε η μείωση των εξοπλισμών, κάτι στο οποίο αντιδρούσε έντονα ο κ. Τσοχατζόπουλος.

«Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για τη θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα και δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς ��ατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης», είπε ο κ. Σημίτης.

Επανέλαβε ακόμα πως ιδιωτικές συζητήσεις με τον κ.Τσοχατζόπουλο για τα εξοπλιστικά δεν είχε ποτέ: «Για άλλα θέματα κάναμε πολλές συζητήσεις, γι' αυτά ποτέ. Όλες οι συζητήσεις, οι συγκεκριμένες στο ΚΥΣΕΑ, δεν είχαν τίποτα το ιδιαίτερο, ήταν όπως πάντα».

Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε επίσης ότι το ΚΥΣΕΑ παίρνει πολιτικές αποφάσεις και δεν καθόριζε τις τιμές.

«Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργών Εθ. Άμυνας κλπ. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν προτείνει το υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το Υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες αλλά για γενικές αρχές. Π.χ στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιλέχθηκε από το Φάλκον που μπορούσε να πάει στην Κίνα , το Εμπραέρ που αρκούσε για Βρυξέλλες , το οποίο μας ενδιέφερε. Στρατηγική αποστολή είχε το ΚΥΣΕΑ. Σκεφτείτε ότι σε 8 χρόνια συνεδρίασε 44 φορές, λίγες δηλαδή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204», είπε.

Σε ερώτηση δε του προέδρου αν μπορούσε ένας υπουργός να αλλάξει την προέλευση των όπλων, ο κ. Σημίτης απάντησε:

«Όχι αλλά θα μπορούσε να ξαναφέρει την υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ και να πει ότι θεωρώ ότι άλλα όπλα είναι πιο χρήσιμα».

Ένταση επίσης επικράτησε ανάμεσα στον κ. Σημίτη και τον συνήγορο του Α. Τσοχατζόπουλου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός ερωτώμενος για το αν υπάρχει περιθώριο για δωροδοκία στον υπουργό εκείνος απάντησε ότι «αφού έγινε, μπορούσε να γίνει».

«Δεν απεδείχθη κ. μάρτυς, αυτό ψάχνουμε», είπε τότε ο συνήγορος του Α. Τσοχατζόπουλου, με τον Κ. Σημίτη να του απαντά:

«Είναι απορίας άξιον πως με τέτοια προεργασία μπορεί να γίνει τελικά αυτό. Αλλά εδώ δεν έρχεσαι να αγοράσεις ένα Όπελ αυτοκί��ητο. Είναι ελέγξιμα μόνο από τις Επιτροπές του Άμυνας. Αλλά εδώ προέκυψε , για να μην πω αποδείχτηκε και ενοχλήσω τον κ. δικηγόρο, πως υπήρξαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, αναπληρωτής διευθυντής, γενικός γραμματέας και υπουργός, στο υψηλότερο επίπεδο, τότε αφού έχουν συνεννοηθεί όλα γίνονται».

Τόνισε επίσης ότι είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Α. Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο είπε ότι είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 'Αλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός κατά την διαρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από το '76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ», είπε.

Ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι είναι αδύνατον να θυμηθεί οποιαδήποτε συζήτηση έγινε το 1999 και το 2001 για τα υποβρύχια, ή οποιοδήποτε άλλο όπλο και τόνισε ότι «μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δουλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».
«Αν ο Άκης έκανε αυτά που του καταλογίζουν κακώς τα έκανε»
Έντονη ήταν η ενόχληση του Κ. Σημίτη σε ερώτηση του συνηγόρου του Α. Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο πρώην υπουργός.
«Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε εχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που του καταλογίζουν κακώς το έκανε...», είπε.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε επίσης σε ερώτηση για το αν ισχύουν οι ισχυρισμοί Τσοχατζόπουλου ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες για να επιτευχθεί ο πολιτικός του θάνατος και πρόσθεσε ότι είχε την ίδια αντιμετώπιση με όλους τους υπουργούς.
Πάντως ο κ. Σημίτης, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν πληροφορίες για δωροδοκία του Α. Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του, δηλώνοντας ότι:
«Αν υπηρχε θα είχα αντιδράσει άμεσα. Αν έγιναν πρόκειται γαι αθλιότητες και δεν έπρεπε να γίνει. Είναι ντροπή».
Ένα μάλιστα περιστατικό που προκάλεσε εντύπωση είναι όταν ο Κ. Σημίτης έστρεψε την πλάτη του στον Α. Τσοχατζόπουλο, τη στιγμή που εκείνος τον πλησίασε σε μια διακοπή της δίκης και απομακρύνθηκε, κανόντας ένα συγκαταβατικό νεύμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμα ότι ουδέποτε του ζήτησε ο Α. Τσοχατζόπουλος να γίνει υπουργός Άμυνας και ότι τον επέλεξε λόγω της πορείας και της εμπειρίας του.
Προηγουμένως υπήρξε ένταση με τις ερωτήσεις υπεράσπισης, με τον Κ. Σημίτη να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.
Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί:
ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ(συνήγορος Άκη): Υπάρχε μεθόδευση για τα ναυπηγεία;
Σημ: Δεν ξέρω. Μπορεί να έγινε μπορεί και όχι. Δεν έπεσε στην αντιλήψή μου .
Παγορόπουλος: Πώς δεν έχετε πλήρη αντίληψη των πραγμάτων όταν η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, απελευθερώνει 4 δισ. για να αγοραστούν τα οπλικά συστήματα;
Σημ(οργισμένος) : Όπως με καλέσατε εδώ για να γίνει πολιτικό θέμα, για να γίνει φασαρία.
Παγορόπουλος: Τιμή μου αν το κατάφερα εγώ, αλλά το σεβαστό δικαστήριο σας κάλεσε
Πρ: Πρέπει να υπομείνετε όλες τις ερωτήσεις
Σημ: Οργίζομαι όταν ρωτούνται τέτοια πράγματα που είναι αυτονόητη η απάντηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top