Οι Ρώσοι μας προτείνουν: Μπείτε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS και υιοθετείστε το ρούβλι!

Συνέντευξη του υφυπ. Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ

​Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος - αντιπρόσωπος της νέας αυτής τράπεζας, Σεργκέι Στόρτσακ.

Σύμφωνα με τον κ.Στόρτσακ, η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα, καθώς όπως είπε, «ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υλοποίηση σχεδίων υποδομών συνεχώς αποδυναμώνεται αντί να ισχυροποιείται».

«Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το 50% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας, δηλαδή 50 δισ. δολάρια ετησίως, θα διανέμεται μεταξύ των ιδρυτικών κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 50 δισ. δολάρια θα διανέμονται μεταξύ των νεο-εισερχόμενων. Το αποτέλεσμα με αυτό το πολύ ευέλικτο σύστημα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη , θα είναι οι νεοεισερχόμενοι να υποβάλλουν αιτήματα και το Διοικ��τικό Συμβούλιο των διοικητών να αποφασίζει. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρχει ανάγκη, το θέμα να τεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν άρθρα της συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι δεν θα μας εκπλήξει, εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθ��ικών σχεδίων ανάπτυξης» εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την ΕΕ, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της Ε�� έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό».

Στο ερώτημα πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο κ.Στόρτσακ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως «οι δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του... εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες».

Με απλά λόγια, μας συνέστησε οι Ρώσοι τουρίστες να μας πληρώνουν με ... ρούβλια και όχι ευρώ, εκτιμώντας ότι όταν ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, το όλο εγχείρημα θα οδηγήσει περισσότερους Ρώσους στην Ελλάδα για... επενδύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top