«Η κυβέρνηση καταργεί την Διαύγεια» υποστηρίζουν Σπινέλλης-Λοβέρδος

«Η προβοκάτσια έχει και όρια» απαντά το Μ. Μαξίμου

Για υπονόμευση της «Διαύγειας» (της δημοσίευσης όλων των κυβερνητικών αποφάσεων στη σχετική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο ) και κατάργησή της στην πράξη κατηγορεί την κυβέρνηση η Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η οποία υποστηρίζει ότι με τροπολογία του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», εξαιρείται η υποχρεωτική δημοσίευση των αποφάσεων που αφορούν δαπάνες της Δημόσιας Διοίκησης!

Σε επιστολή του συγκεκριμένα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ Διομήδης Σπινέλλης (πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου), ζητά την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας ( 105/46 30.4.2015) με τίτλο «1.Ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων στο πρόγραμμα Διαύγεια. 2. Τροποποιήσεις διατάξεων των άρθρων 79, 104, 161, 163, 165, καθώς και του άρθρου 167 του ν.4270/2014(ΦΕΚ Α 143)» η οποία κατατίθεται στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις».

Στην επιστολή o κ. Σπινέλλης υποστηρίζει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών».

Κριτική στην τροπολογία άσκησε και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έκανε λόγο για «ξήλωμα τ��υ θεσμού της Διαύγειας» με την τροπολογία και δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε μάχη στη Βουλή να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ακόμα ότι «ο θεσμός της Διαύγειας, που κατοχυρώσαμε το 2010, είναι πολύ σημα��τικός γιατί επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ελέγχει με άμεσο και διαφανή τρόπο τις δαπάνες του Δημοσίου και των λειτουργών του. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ξηλώνει το θεσμό της Διαύγειας και για αυτό την καταγγέλλουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές πάντως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της «Διαύγειας» και η τροπολογία αποσκοπεί μόνο στον περιορισμό των γραφειοκρατικών προβλημάτων στο Δημόσιο, αλλά με παράλληλη διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας.

Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι «και η προβοκάτσια έχει τα όρια της» και διευκρινίζουν ότι με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. «Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών. Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τροπολογία που προέβλεπε ότι ισχύουν αναδρομικά, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, όλες οι αποφάσεις για δαπάνες του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το αν δημοσιεύθηκαν εγκαίρως οι σχετικές αποφάσεις στη «Διαύγεια», είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως την απέσυρε μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top