Bloomberg: «Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να βάλει στο περιθώριο τον Βαρουφάκη»

«Πρέπει να ακούσουμε τι λέει αυτός ο ταραξίας υπουργός Οικονομικών»

​Την άποψη ότι ο Α. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να βάλει στην άκρη τον Γ. Βαρουφάκη, μετά και το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, αναπτύσσει ο αρθρογράφος του Bloomberg View, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να ακούσουν αυτόν τον… «ταραξία υπουργό Οικονομικών».

«Αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό της απόφασης του Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο, λυπήθηκα γι' αυτό. Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε αυτό το παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες. Έχοντας κατά νου την οικονομική λογική και την επιθυμία για να κάνει το καλύτερο, ο Βαρουφάκης πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών. Και δεν κουράστηκε ποτέ να λέει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη», αναφέρει ο Ελ Εριάν.

Σημειώνει επίσης ότι το ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ του Γ. Βαρουφάκη προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων με τις γνωστές διαφωνίες.

«Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Βαρουφάκης πλανήθηκε από τη δημόσια συζήτηση. Οι διπλωματικές ευγένειες έδωσαν τη θέση τους σε κρυφές συζητή��εις, ενώ το καλό εισαγωγικό κλίμα μετατράπηκε σε μια μάχη πάνω στις διαφωνίες. Όντας μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, προσπάθησε να συνομιλήσει ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συν��ντήσεις καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ -ειδικά τα γερμανικά- όλες οι διαφωνίες εξελίχθηκαν σε αλληλοκατηγορίες και σε δράμα. Ήταν το στυλ του Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Τσίπρα να τον κάνει στην άκρη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Στο ίδιο πνεύμα μάλιστα σημειώνει:

«Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος και δικαιολογημένα. Ήταν έτοιμος να ταρακουνήσει τα πράγματα βλέποντας τα δεινά του λαού του τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών. Ωστόσο, με τον ενθουσιασμό του να προχωρήσει σε μια μεγάλη λύση-έκρηξη, παραμέλησε τα μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κάτι που χρειάζεται να υπάρχει. Ήταν το στυλ του Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Τσίπρα να τον κάνει στην άκρη, ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση. Το τελικό οχυρό ήταν η ασυνήθιστη πικρία από το Eurogroup στη Ρίγα. Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αντικαταστήσει. Η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα, η κατάσταση είναι δύσκολη και θα αναγκαστεί να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις για να λάβει χρήματα από τους δανειστές και να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις».

Όπως λέει μάλιστα, ο παραγκωνισμός του Βαρουφάκη ανοίγει το δρόμο για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία, επισημαίνει όμως ότι οι δανειστές θα πρέπει να κατα��άβουν κάποια στιγμή και αυτό που τους λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ότι δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς δημοσιονομικής λιτότητας και χωρίς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Αν το καταλάβουν, τότε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή», αναφέρει ο Ελ Εριάν και καταλήγει:

«Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική αποστολή. Να επιδιώξει την αποκατάσταση της τάξης μετά από ένα Graccident. Ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ατύχημα που θα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της ένταξης της χώρας στο ευρώ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top