Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία. Είμαι πολύ αισιόδοξος

Δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής-Πρώτη ανάρτηση: 24/04/2015 00:24

Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία. Είμαι πολύ αισιόδοξος

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

«Είμαστε κοντύτερα σε ενδιάμεση συμφωνία από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν του έγινε σχετική ερώτηση.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, με την γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φ.Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

«Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, επισημάναμε από κοινού την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, στο ότι έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος της απόστασης και πως υπάρχει η αισιοδοξία όλων των μερών ότι θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή, αυτής της ουσιαστικής προόδου» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συνόδου Κορυφής, ο κ.Τσίπρας είπε ότι συζητήθηκε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, δύο από τα σημαντικότερα, όπως τόνισε, ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

«Καλό θα είναι να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα ευκαιριακά αλλά να σχεδιάσουμε συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και την ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δεν αφ��ρά μόνο την Ελλάδα.

«Είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα… να έχουμε έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπισθεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο, το μεγάλο αυτό πρόβλημα που βαραίνει κυρίως τις χώρες της υποδοχής. Καταφέραμε επίσης να περάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν, ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής, αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την Τουρκία, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με αυτήν, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγές και στους μετανάστες στην τουρκική πλευρά, αλλά και η δυνατότητα να περιοριστεί η προσέλευση προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Ενισχύσαμε την άποψη, μαζί και με άλλες χώρες, πως θα πρέπει να υπάρξει δικαιότερη απονομή της ευθύνης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών» τόνισε στην συνέχεια ο κ.Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top