Αυξήσεις στο ΦΠΑ και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Βαρουφάκη

Τρέχει η κυβέρνηση για να προλάβει την 24η Απριλίου

Αυξήσεις στο ΦΠΑ και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Βαρουφάκη

​Σε κανονικό σπριντ επιδίδεται η κυβέρνηση που τρέχει να προλάβει, ώστε η διαπραγμάτευση να λήξει μέχρι τις 24 Απριλίου και στο Eurogroup που θα γίνει στη Λετονία να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία που θα ανοίξει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έχει ξεκινήσει για το λόγο αυτό μια σειρά επαφών, αρχικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Κυριακή και συνεχίζοντας σήμερα με τις συναντήσεις που θα έχει στο Παρίσι με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν επιστρέψει τόσο από τους Ευρωπαίους, όσο και το ΔΝΤ, η αύξηση του ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με τις ομαδικές απολύσεις και τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης να είναι ζητήματα για τα οποία πιέζουν ασφυκτικά οι δανειστές.

Πάντως, όσον αφορά στην συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την Κ. Λαγκάρντ και το τι διαμηνύθηκε σ’ αυτήν, όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσιγκτον, Δ. Σουλτογιάννης, το κλίμα ήταν πολύ καλό και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η δυστοκία στο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα κοινή πεποίθηση τόσο της ελληνικής πλευράς, όσο και του ΔΝΤ είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου.

Επίσης αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης με το Ταμείο και πλέον δεν θα είναι όλα τα θέματα στο τραπέζι. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι εργασιακά και ασφαλιστικό μετατίθενται για τον Ιούνιο, όταν και θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση και θα ελιχθούν τέσσερις – πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η Κ. Λαγκάρντ επέμεινε τέλος και στο γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, χωρίς να περιφέρονται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, με τον κ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι αν ο κ. Γκογιάλ ζητήσει να έρθει στην Αθήνα, θα τον δεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top