Τσίπρας σε Σαμαρά:Σας είπε κανείς για Οικουμενική κυβέρνηση; Θα είστε χρόνια αντιπολίτευση!

Σαμαράς στον πρωθυπουργό:Έχετε illusion ή delusion;Πρώτη δημοσίευση:06/04/2015 23:12

​«Βρίσκεστε σε στρατηγική σύγχυση. Παραμονεύετε καρτερικά για την αποτυχία της κυβέρνησης. Παραμονεύετε να μας στήσετε ανακριτικές επιτροπές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο,απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια, θάρρος, υπερηφάνεια και έχοντας την στήριξη του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Η Ελλάδα δεν είναι υποτελής και υποταγμένη, αλλά μια κυρίαρχη και υπολογίσιμη χώρα, με ισχυρή γεωπολιτική δυναμική που δεν μπορεί να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές».

Αναφέρθηκε στην οικονομική αποτυχία του προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης και τόνισε ότι ο βασικός λόγος που συστήνεται αυτή η εξεταστική δεν είναι για να κριθούν πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά για να διερευνηθούν αν τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα.

«Αυτό ζητούν να μάθουν οι Έλληνες… Δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού» συμπλήρωσε με νόημα, εξηγώντας αναλυτικά γιατί πρέπει να υπερψηφιστεί η πρόταση για εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

«Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στην αύξηση του χρόνου γι�� τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις 3 στις 10 ημέρες» είπε και πρόσθεσε με νόημα «Πρέπει να μάθουμε για την αλλαγή μνημονιακής φρουράς το Νοέμβριο του 2011, να μάθουμε δηλαδή τι έγινε στις Κάννες, όταν ο κύριος Σαμαράς "ταξίδεψε" εκεί αντιμνημονιακός και 'επέστρεψε"... ένθερμος υποστηρικτής του μνημονίου», προκαλώντας την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ.Τσίπρας αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «σχήμα λόγου», καθώς όπως διευκρίνισε ο κύριος Σαμαράς δεν είχε πάει τότε στις Κάννες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ, κατηγορώντας τον πως ήταν «πρωταγωνιστής του παρασκηνίου των Καννών, που οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία σχηματίστηκε χωρίς λαϊκή εντολή».

«Πρέπει να μάθουμε πως ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πρέπει να μάθουμε τι έγινε με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI που προκάλεσε τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει να μάθουμε με ποια κριτήρια έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος…Και τα λέω αυτά, γιατί βλέπω και σήμερα τον κύριο Σαμαρά ότι κάτι ανάλογο ονειρεύεται και τώρα, και σπεύδει σε διεθνή ΜΜΕ και κάνει δηλώσεις περί οικουμενικής κυβέρνησης» είπε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε σε πιο έντονο ύφος.

«Σας ζήτησε κανείς κύριε Σαμαρά... να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση; ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών;» διερωτήθηκε, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν με το παλάτι».

Απευθυνόμενος στον κύριο Σαμαρά, του είπε στην συνέχεια «καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση και συνηθίστε την, γιατί εκεί θα... κάθεστε για πολλά χρόνια ακόμη».

Όταν κάποια στιγμή άκουσε γέλια και αντιδράσεις από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Τσίπρας τους είπε «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Η ανησυχία δεν είναι καλός οιωνός, προδίδει πανικό».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Βενιζέλο για την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε, με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου και φέρει τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος».

Σαμαράς σε Τσίπρα: «Έχετε illusion ή delusion;»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον του, πήρε ξανά τον λόγο, κατηγόρησε τον κύριο Τσίπρα για λαϊκισμό και αλαζονεία.

«Έχετε illusion ή delusion;»ρώτησε τον πρωθυπουργό, ο κ.Σαμαράς, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν δέχεται να πάτε την χώρα στα βράχια».

«Γιατί μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ, που θα άλλαζε και το νόμο περί ευθύνης υπουργών;» διερωτήθηκε ο κ.Σαμαράς, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «εγώ ως πρωθυπουργός δεν είχα ως προτεραιότητα την εξεταστική επιτροπή, προτεραιότητα μου ήταν να σώσω την χώρα.Να σωθεί η Ελλάδα ήταν το πρώτο κριτήριο για μένα».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περί παρασκηνίου στις Κάννες, ο κ.Σαμαράς αρνήθηκε τα περί ανατροπής του Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας στον κύριο Τσίπρα τις προτάσεις που είχε κάνει για την πρωθυπουργία της χώρας.

«Εσείς δεν είχατε προτείνει για πρωθυπουργό τον Αρσένη;Τα ξεχάσατε;Εδώ είναι …Tsipras travel!!! Εσείς καταδικάσατε την πρόταση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα! Οι ξένοι με ρώτησαν όχι για τα δ��κά μου όνειρα, αλλά για το αν θα σας στηρίξω να βγείτε από τους δικούς σας εφιάλτες» πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς.

«Ο λαϊκισμός έχει και τα όρια του, απαράδεκτα αυτά που είπατε!» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους είπε, «Σας έχει υποκαταστήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου. Πως πήγατε εκεί, όταν ως Πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα άλλα κόμματα; Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένοιωθε άνετα και εσείς πήγατε εκεί και πανηγυρίζατε».

Τσίπρας: Δεν κάνατε εξεταστική, γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο Βενιζέλος

«Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Ξέρετε γιατί δεν κάνατε; Γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο Ε. Β��νιζέλος», του ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον κύριο Σαμαρά ότι παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς .

Αναφερόμενος στο θέμα της Επιτροπής Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους είπε ότι «μένω στην ουσία και όχι στα κουτσομπολιά. Δεν αξίζει αυτή η αντιπαράθεση… Εγώ δεν πήγα εκεί για να μιλήσω. Δεν μίλησα καν. Πήγα εκεί για να ακούσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κανένα παιδάκι για να το ξεγελούν;».

Τέλος, ο κ.Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική, επισημαίνοντας πως η ΝΔ με την πρότασή της για έλεγχο από το 1981 και μετά συμπεριλαμβάνει την περίοδο 2009 – 2015, ως υποσύνολο της πρότασής της.

BINTEO BOYΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top