H Αριστερή Πλατφόρμα επιτίθεται στον διοικητή της Bundesbank: "Με εκβιασμούς ξεκινά το BG"

Διαβάστε την ανάρτηση στο iskra.gr λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

​Με τίτλο «Εν μέσω Γερμανό-ΕΕ εκβιασμών ξεκινά αύριο το Brussels Group», η ιστοσελίδα iskra.gr, που εκφράζει τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δημοσιεύσει ένα άρθρο, λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει τις εργασίες του, το Brussels Group, επί της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Με νέα παρέμβαση της, η «Ομάδα Λαφαζάνη» εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann, που «αποφεύγει να δει την πραγματικότητα».

Εν τω μεταξύ, όπως γράψαμε και νωρίτερα στο star.gr, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξη του στο «Κεφάλαιο», καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους Εταίρους της, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται από τους «Θεσμούς» είναι βιώσιμη για την χώρα.

«Καμία "λίστα" δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας. Κανένας “θεσμός”, κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της» διαμηνύει ο κ.Λαφαζάνης λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Όλο το άρθρο του iskra.gr

Εν μέσω νέων βρώμικων εκβιασμών του γερμανό-ΕΕ κατεστημένου ξεκινά το Σάββατο (28/3) το λεγόμενο "Brussels Group" στις Βρυξέλλες, το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο Γερμανός τραπεζίτης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υποταχθεί στις ορέξεις των "θεσμών", θέτοντας το νεοαποικιακό ψευτοδίλημμα: πλήρης υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία.

Βέβαια, αποφεύγει να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικούς δρόμους με σκοπό μια βιώσιμη και προοδευτική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Φυσικά, ποντάρει στο γεγονός, ότι οι δρόμοι αυτοί μπορεί να φαντάζουν δύσβατοι. Όμως, στην πραγματικότητα αποτελούν τη μόνη βιώσιμη, ελπιδοφόρα και ρεαλιστική λύση.

«Εάν ένα κ��άτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Weidmann σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», τόνισε ο Weidmann, ο οποίος πρόσθεσε, εκβιαστικά, πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.

Νέα βοήθεια από την ΕΚΤ δεν θα ήταν σωστό να γίνει, ��ήλωσε ο Weidmann. «Είμαι κατά του να αυξάνονται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης».

Ισχυριζόμενος, ουσιαστικά, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι, δήθεν, βιώσιμο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να εξυπηρετεί τα χρέη της μόνη της παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις μεγάλης διάρκειας.

«Η ελληνική επιβάρυνση με τόκους σε σχέ��η με την οικονομική παραγωγή του τρέχοντος έτους, είναι χαμηλότερη πχ. από την Ιταλία, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία», δήλωσε με νόημα.

Για την αναζωπύρωση της κρίσης, φταίει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε προκλητικά και ανερυθρίαστα ο Weidmann, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βελτιωνόταν μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

«Η νέα κυβέρνηση ξόδεψε πολύ εμπιστοσύνη. Κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση, κάνοντας αντιφατικές δηλώσεις σε δημόσιες εμφανίσεις τους», πρόσθεσε.

«Έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Κάθε ημέρα κάτι συμφωνείται και την επομένη είναι άκυρο», δήλωσε από τη μεριά του ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Hans-Joerg Schelling μιλώντας στο Klub der Wirtschaftspublizisten, μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βιέννη.

Ο Schelling δήλωσε ότι το πρόβλημα με την εμπιστοσύνη αφορά τι θα πρέπει να συζητηθεί και με ποιους, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και έτσι είναι λίγο δύσκολο να παρθούν αποφάσεις".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top