Βούτσης: Δεμένα τα χέρια μας μέχρι το καλοκαίρι

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία»

Την πεποίθησή του ότι τελικά η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, μια έντιμη συμφωνία. Αποκρυπτογραφώντας όλα όσα συνέβησαν σε όλα τα επίπεδα και δημοσίως και μη δημοσίως και στη συνάντηση με την κα Μέρκελ που έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το γίγνεσθαι πιστεύω ότι έχουν λάβει και αυτοί τις αποφάσεις, στα όρια του να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοιχειωδώς να εκσυγχρονίζεται και να προχωράει» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την Ελλάδα.

Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τους δανειστές για μονομερείς ενέργειες, λέγοντας πως η κυβέρνηση «μονομερώς πληρώνει μέχρι το τελευταίο ευρώ κάθε υποδόση των fund που δεν είχαν μπει στο PSI του κ. Βενιζέλου, τη στιγμή που μονομερώς δεν μας δίνονται “ενέσεις” ρευστότητας από υπεσχημένα». Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στο θέμα της υπέρβασης του ορίου για τα έντοκα ομόλογα κατά 1,5 δισ. που έχει ζητήσει η κυβέρνηση αλλά έχει απορριφθεί από την ΕΚΤ, σε αντίθεση -όπως ισχυρίστηκε- με προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν φθάσει τα 40 δισ. κάποια περίοδο (σ.σ.: το όριο είναι στα 15 δισ.).

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο 1,2 δισ. του ΤΧΣ που ζητά να επιστραφεί η κυβέρνηση, για να τονίσει ότι όλα αυτά είναι μονομερείς ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις.

Τέλος, ο κ. Βούτσης εξήγησε ότι είναι δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης όσον αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη: «Έχω μία μόνιμη ανησυχία για το θέμα που αφορά ότι μέχρι να φτάσουμε το καλοκαίρι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Ό,τι και αν συζητάμε και με τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει ως κυβέρνηση να μην τις υπερβούμε -λιτότητα, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα κλπ- και στην καλύτερη συμφωνία που θα υπογράψουμε τώρα για γέφυρα μέχρι το καλοκαίρι που θα συζητηθούν τα μείζονα θέματα: Χρέος, τα ετήσια πλεονάσματα ��λπ. στην καλύτερη περίπτωση δεν θα έχουμε ανάσα σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Και αυτό είναι δραματικό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top