Γ. Σταθάκης: «Την επόμενη εβδομάδα κλείνει η διαπραγμάτευση»

Όλα όσα προετοιμάζει το υπουργείο για τα κόκκινα δάνεια

Γ. Σταθάκης: «Την επόμενη εβδομάδα κλείνει η διαπραγμάτευση»

​Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως είπε, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι θα υποβληθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Σταθάκης η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα καταρτιστεί αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά και θα εγκριθεί από τους εταίρους μας, ξεκλειδώνοντας έτσι τη χρηματοδότηση και δίνοντας λύση στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε ερώτηση για το αν η λίστα αυτή των μεταρρυθμίσεων θα είναι ουσιαστικά και η συνέχιση του Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι πλέον βάση κάθε συζήτησης είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Με βάση αυτή θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε νέα συμφωνία με τους εταίρους», είπε ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας, αποκάλυψε ότι ο σχετικός νόμος θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε με έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα, στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια των οικογενειών που ζουν στο όριο της φτώχειας, αλλά και των οικογενειών που τα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραματικά λόγω κρίσης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης αφορούν εκτός από τα επιχειρηματικά δάνεια και τα στεγαστικά, ώστε να μην κινδυνέψει η πρώτη κατοικία, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σταθάκης, θα υπάρξει πρόβλεψη και για άλλες κατηγορίες δανείων, όπως τα καταναλωτικά και οι πιστωτικές κάρτες.

Όσον αφορά τέλος στο θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για μικρής κλίμακας αλλαγές που θα κάνουν πιο δίκαιο το θεσμό του ΦΠΑ, επεσήμανε όμως ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top