Προσπάθεια Τσίπρα για πρόωρη εκταμίευση της δόσης βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Τι αναμένεται να συζητήσουν στο δείπνο με την Μέρκελ

Την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να θέσει στο επίκεντρο των συνομιλιών του με την Άγγελα Μέρκελ την πρόωρη εκταμίευση των χρημάτων της δόσης βλέπουν ως το κύριο θέμα των συνομιλιών στο Βερολίνο οι παρατηρητές αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένας ορυμαγδός στοιχείων που διέρρευσαν από το κόμμα της κ. Μέρκελ προς τον Τύπο, σχετικά με το ύψος της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα, 6 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης. Μία γεύση παίρνουμε από το κύριο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που λέει ότι 6 χρονια μετά την έναρξη της κρίσης οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες απ ότι στην Γερμανία.

«Κρίση;» αναρωτιέται η αρθρογράφος. «Η ελληνική σύνταξη είναι ένα θαύμα που επιβίωσε μια χαρά 5 ετών “σκληρών” μεταρρυθμίσεων. Οι συνθήκες σε αυτό το θέμα δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο». Μπορεί το δημοσίευμα να αγνοεί την κατάσταση στις κατώτερες συντάξεις, αλλά τα στοιχεία που μιλούν για μέση σύνταξη 960 ευρώ στην Ελλάδα, όπως πληροφορηθήκαμε από παράγοντα της γερμανικής κυβέρνησης, προέρχονται α��ό στατιστικές της ελληνικής κυβέρνησης. Η μέση σύνταξη στη Γερμανία είναι 1100 ευρώ με ένσημα 45 ετών.

Όπως πρόσθεσε ο Τ. Τέλλογλου, η κ. Μέρκελ δεν αναμένεται να μπει σε λεπτομέρειες στη μεταξύ τους συζήτηση που θα συνεχιστεί στο δείπνο. Θα ρωτήσει όμως τον κ. Τσίπρα τι σκέφτεται να κάνει με την ανάπτυξη και θα του υποδείξει ευγενικά ότι μόνο με την είσπραξη φόρων ο πλούτος δεν πολλαπλασιάζεται.

Φυσικά οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την βελτίωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και για τη�� φορολόγηση των πιο εύπορων, αλλά θεωρούν ότι αυτό δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα. "Αν δεν μεγαλώσει η πίττα, φόροι δεν εισπράττονται" λένε και η πίττα θεωρούν ότι μπορεί να μεγαλώσει με ιδιωτικοποιήσεις, όπως των 14 επαρχιακών αεροδρομίων που διεκδικεί η δική τους Fraport και που σύμφωνα με πληροφορίες του Star η κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύμβαση εδώ που έχουμε φτάσει δεν είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί εκ νέου.

Τέλος, η κ. Μέρκελ θέλει να μπει και στα ζητήματα του παρελθόντος, όμως όχι συνδέοντάς τα με το χρέος, αλλά αυτόνομα, καθώς και να αυξήσει τον γερμανικό προϋπολογισμό για τους θεσμούς που δραστηριοποιούνται για την αλληλογνωριμία των νέων, όπως και της επενδυτικής τράπεζας για τους μικρούς επιχειρηματίες, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top