Τσίπρας στη ΓΣ του ΟΟΣΑ: η εποχή της λιτότητας έχει παρέλθει

«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι το χρέος είναι βιώσιμο»

«Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη έχει δώσει νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από την λιτότητα στην Ευρώπη» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ.

«Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη�� Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης.

Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα €6,5 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα €11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα €24,5 δισεκατομμύρια».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ, « μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων» και ότι χρειάζεται «δημοσιονομικό χώρο ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να προγραμματίσει και να οργανώσει την οικονομία της».

Μίλησε επίσης γι�� ένα «Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης» στο οποίο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, ώστε «να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι, αν επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και ένα κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, θα έχουμε ένα μοντέλο που θα είναι οικονομικά βιώσιμo και θα απαντά σε δημοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές προσδοκίες».

Για την συνεργασία με τον ΟΟΣΑ επίσης ανέφερε: «Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με νέες ιδέες. Θέλουμε τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η θέση μας είναι ότι η ανισότητα αποτελεί εμπόδιο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Όσον αφορά τo τελευταίο ζήτημα τόνισε ότι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνει πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα εξασφαλίσει την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσει την φορολογική ασυλία.

«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέ��νησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων. Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Ανέφερε ακόμα ότι θα διευρύνει την ατζέντα με έμφαση ορισμένους τομείς, όπως στην Πράσινη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Οικονομία, τα Νέα Δικτυακά Συστήματα και τα Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (με συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία).

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» και κατέληξε στην ομιλία του:

«Ο δρόμος είναι γεμάτος προκλήσεις, αλλά, με τη βοήθεια των εταίρων μας, η Ελλάδα θα ανακτήσει την αυτοκυριαρχία της, θα βγει από την κρίση και θα αρχίσει η διαδικασία της συνολικής ανάκαμψης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top