Σακελλαρίδης: ΟΧΙ στη λιτότητα,ΝΑΙ στις γερμανικές αποζημιώσεις, ΙΣΩΣ στο δημοψήφισμα

Επί των ελληνικών προτάσεων όλες οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών

Σακελλαρίδης: ΟΧΙ στη λιτότητα,ΝΑΙ στις γερμανικές αποζημιώσεις, ΙΣΩΣ στο δημοψήφισμα

​Διευκρινήσεις για το περιεχόμενο και τον τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Το περιεχόμενο των συζητήσεων με τα κλιμάκια των θεσμών έχει αλλάξει και βασίζεται στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φλεβάρη. Δεν συζητάμε για μέτρα που προβλέπονταν από τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε όλες τις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συζητούνται οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σακελλαρίδης στο ΣΚΑΙ, επαναλαμβάνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα πηγαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά θα συλλέγουν στοιχεία από ομολόγους τους

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ.Σακελλαρίδης απάντησε «αν θέλουμε να επιβάλουμε νέα μέτρα θα είναι σαν να θέλουμε να συντείνουμε σε νέα λιτότητα που θα βαθύνει την ύφεση», τονίζοντας ότι η τόνωση της ρευστότητας δεν θα προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά με διευκόλυνση φορολογουμένων, ώστε να διευκολυνθεί και η είσπραξη οφειλών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και ότι υπάρχουν δυο μέτωπα: αφενός η ρευστότητα του Δημοσίου, αφετέρου η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Για το πρώτο, η κυβέρνηση, όπως είπε, είναι έτοιμη να νομοθετήσει για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα έρθει στη Βουλή σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη.

Μιλώντας ειδικά για τις τράπεζες, ο κ.Σακελλαρίδης είπε στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" ότι έχει σταματήσει η εκροή καταθέσεων, ενώ «υπάρχει και μια μικρή επιστροφή καταθέσεων».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι μεταρρυθμίσεις θα έρχονται τμηματικά στη Βουλή, άρα και η εφαρμογή τους θα γίνεται τμηματικά, όχι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. «Θα θέσουμε με διαφάνεια στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλα τα θέματα» πρόσθεσε

Αναφερόμενος στα σενάρια περί δημοψηφίσματος, ο κ.Σακελλαρίδης δεν απέκλεισε τίποτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό αδιέξοδο. Αν προκύψει το οποιοδήποτε αδιέξοδο θα μπορούσε ίσως να ζητηθεί η γνώμη του λαού. Μέλημά μας όμως είναι να μην υπάρξει»

Αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα δεν είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Είναι άλλο η Γερμανία του χθες και άλλο η γερμανική κυβέρνηση του σήμερα. Υπάρχει όμως ζήτημα απόδοσης δικαιοσύνης που θέτουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Θα το θέσουμε επιτακτικά. Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τη δυνατότητα να βάλει την υπογραφή του.

Υποστήριξε ότι οι δηλώσεις όπως αυτές του Σόιμπλε εναντίον του Βαρουφάκη δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει προσβάλει ποτέ κανέναν.

Μιλώντας για την συνάντηση Γκουρία–Τσίπρα, ο κ.Σακελλαρίδης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον ΟΟΣΑ το σχέδιο με μεταρρυθμιστικές προτάσεις ανά τομέα, καθώς αίτημα της κυβέρνησης είναι να παρέχει ο ΟΟΣΑ την τεχνογνωσία του, όχι όμως με την εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πλάνο για συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, σχετικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα και προνόμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη μια σύμβαση λήζινγκ του Κοινοβουλίου για τα αυτοκίνητα. «Τον Σεπτέμβριο θα καταγγελθεί, ώστε να σταματήσει το 2016 αυτή η παροχή προς τους Ελληνες βουλευτές» πρόσθεσε.

φωτο eurokinissi

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top