Πώς ο Ντράγκι έπεισε τον Βαρουφάκη να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

​Αν και μέχρι κάποια ώρα χθες αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα σενάρια περί ρήξης Ελλάδας-δανειστών μετά και τις δηλώσεις Βαρουφάκη για δημοψήφισμα για το ευρώ και τον εκνευρισμό του Βερολίνου, τελικά όπως αναλυτικά γράψαμε η κυβέρνηση άνοιξε νέα σελίδα και αποδέχτηκε τους τακτικούς ελέγχους και τις εντατικές διαβουλεύσεις με τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του 2ου ελληνικού προγράμματος

Ποιος κατάφερε να πείσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για αυτή την απόφαση; Ποιος κρύβεται πίσω από το «ΟΚ» Ελλάδας-Eurogroup;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει το πρακτορείο Bloomberg, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, ο κ.Ντράγκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ.Βαρουφάκη την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και αν επιθυμεί επιπλέον βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, o κ.Ντράγκι είπε στον κ.Βαρουφάκη ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυ��έρνησης με στόχο την καταγραφή των ελλειμμάτων, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, αναφέρει πως ο κ.Βαρουφάκης είπε στον κ.Ντράγκι ότι πρόκειται περί παρεξήγησης η ιδέα ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιστροφή των εκπροσώπων της ευρωζώνης.

«Μπορούν να αρχίσουν σύντομα;» ρώτησε ο κ. Ντράγκι και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε.

«Την Τετάρτη;» ρώτησε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και η συμφωνία έκλεισε.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο κ.Ντράγκι είπε ότι με τις αγορές κλειστές για την Ελλάδα και τις τράπεζες υπό τον ασφυκτικ�� έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, η ελληνική ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κατάρρευση σε μία, δύο ή τρείς βδομάδες. «Χωρίς πρόσβαση στα λογιστικά στοιχεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του κ. Βαρουφάκη, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικώς το Bloomberg, αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top