Νικολούδης: «Ελέγξτε το πόθεν έσχες του»- Χαρδούβελης: «Δεν είχα υποχρέωση να τα δηλώσω»

Τι απαντά η ΝΔ στο δημοσίευμα βόμβα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών

Δημοσίευμα βόμβα βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας Real News, σύμφωνα με το οποίο διενεργείται έρευνα για τον Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών, φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στο εξωτερικό που δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες. Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση απάντηση του τέως υπουργού Οικονομικών αλλά και την αντίδραση της Νέας Δημοκρ��τίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην υπουργός, το 2012 έστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά, που δεν συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου να υποβάλλει, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπουργός οικονομικών.

Όλα αυτά αποκαλύπτονται από το εμπιστευτικό έγγραφο που έστειλε στην βουλή, στις 20 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης. Ο ίδιος ζητά μάλιστα από την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της βουλής να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Το έγγραφο σύμφωνα με την εφημερίδα Real News αναφέρει συγκεκριμένα:

To 2011 ε��φανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

Το 2012 έστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Στον τραπεζικό του λογαριασμό σε τράπεζα του Τζέρσει - ένα νησί οικονομικό παράδεισο - έβγαλε το 2012 το ποσό των 362.417 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, τα χρήματα τα έβγαλε τον Μάιο του 2012 μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και όταν αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Έκανε 56 μεταφορές χρημάτων στο διάστημα αυτό, καθώς μετέφερε μικρά ποσά από 7.000 έως 9.000 ευρώ. Κι αυτό καθώς σε ποσά πάνω από 10.000 ευρώ ενεργοποιείται ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τι ΑΠΑΝΤΑ ο Γκίκας Χαρδούβελης σε επίσημη ανακοίνωση του

Ο τέως υπουργός Οικονομικών απαντά στο δημοσίευμα της εφημερίδας μέσω ανακοίνωσής του, λέγοντας πως τα χρηματικά ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και δηλωμένα στο πόθεν έσχες του 2014.

Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Σε σχέση με την υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες εκ μέρους μου, την οποία πληροφορούμαι από τον Τύπο, δηλώνω τα κάτωθι:

Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.

Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Εσχες του 2014, την οποία υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών.

Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.

Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR).»

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες Χαρδούβελη

«Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα».

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή που ο κ. Χαρδούβελης έστελνε mail στην τρόικα, συμφωνώντας σε νέα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα, δεν δήλωνε τα εισοδήματά του και έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει:

«Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα. Δεν γίνεται ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις αμαρτίες αυτών που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και των φίλων τους».

Ανακοίνωση της ΝΔ για το δημοσίευμα κατά του Γκ. Χαρδούβελη

«Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα διαφάνειας ήταν, είναι και θα είναι όλα στο φως», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα, προφανώς θα δώσει ο ίδιος εξηγήσεις. Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και για τα κορυφαία στελέχη του, όπως τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, οι οποίοι έχουν επενδύσει μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan (που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «γύπες» της αγοράς), έχοντας έτσι βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που, όπως υποστηρίζει, έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η κ. Ν. Βαλαβάνη, «για την οποία έχει γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία στην οποία δεν έχει ακόμα απαντήσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top