Χαρδούβελης: Ανησυχώ πάρα πολύ για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου

«Η κυβέρνηση θα καταλήξει στο email Χαρδουβελη, ίσως καιχειροτερα»

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου εξέφρασε ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM.

«Ανησυχώ πάρα πολύ για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου. Τον Μάρτιο είχαμε ένα στατιστικό έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ. Είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι. Εάν οι εταίροι δεν δώσουν πράσινο φως για περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αυτό το κενό» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο ίδιος ως ΥΠΟΙΚ ήθελε τρίμηνη παράταση: «Δόθηκαν τελικά δύο μήνες, επειδή μια από τις υπόλοιπες χώρες είχε πρόβλημα και δεν ήθελε να μας δώσει τρείς μήνες. Η χώρα υπονομεύεται όταν δεν υπάρχει στρατηγική και δεν υπάρχει ξεκάθαρη πορεία».

«Η ασάφεια βοηθά τον ισχυρό σε μια διαπραγμάτευση»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην «ασάφεια» για την οποία έχει μιλήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Θεωρώ ότι η ασάφεια είναι καταστροφική. Σε μια διαπραγμάτευση, ο ανίσχυρος και ο αδύναμος θέλει κανόνες για να τον προστατεύσουν. Η ασάφεια έχει τον ρόλο του ισχυρού, δεν βοηθά τη χώρα».

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε στη συνέχεια ότι στους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η διεκδίκηση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων: «Ήταν στα πλάνα μας να διεκδικούσαμε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, μετά το τέλος της αξιολόγησης. Το 3% το είχαμε αποδεχθεί, το θεωρούσαμε λογικό. Σήμαινε ότι δεν είχες καθόλου έλλειμμα, άρα είναι κάτι που κανείς το θέλει σαν οικονομία».

«Δεν μπορούν να συγκριθούν το “email Χαρδούβελη” και η “επιστολή Βαρουφάκη”»

Κληθείς να κάνει μια σύγκριση μεταξύ του “email Χαρδούβελη” και της “επιστολής Βαρουφάκη”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Το ένα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο η έναρξη. Δεν μπορούν να συγκριθούν. Θα συγκριθούν στο τέλος».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι θα βλέπουμε με… νοσταλγία το «email Χαρδούβελη»: «Η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το email, και ίσως χειρότερα. Το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο, η οικονομία θα έχει χάσει την ορμή που είχε ενώ τα έσοδα έχουν ήδη σημειώνει καθίζηση. Θα υπάρχει τεράστιο δημοσιονομικό κενό και τεράστια προβλήματα, όσο κι αν μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις μειώσεις των συντάξεων, είπε: «Στο email δεν υπάρχει πουθενά, μα πουθενά, θέμα μείωσης συντάξεων. Το θέμα των επικουρικών είχε κλείσει. Δεν υπήρχε καν στο e-mail. Για να κοπεί τώρα μια σύνταξη, σημαίνει η απόφαση είχε ληφθεί νωρίτερα. Είναι παλαιότερες ��ποφάσεις που είχαν περάσει από τη Βουλή και εφαρμόζονται τώρα».

«Κάνω μια υπόθεση: ότι οι ξένοι ήθελαν να έχουν την επόμενη κυβέρνηση στο χέρι»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια αξιολόγηση τον περασμένο Σεπτέμβριο και η Ελλάδα να έπαιρνε ένα τμήμα από τη δόση.

«Οι δανειστές δεν το ήθελαν αυτό, επειδή τα δύσκολα για την κυβέρνηση έπρεπε -σύμφωνα με το μνημόνιο- να γίνουν μετά, τον Νοέμβριο. Παράλληλα, ήθελαν μέσα στον Νοέμβριο να κλείσουν τα θέματα μέχρι και του Ιανουαρίου» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Στα μισά της διαπραγμάτευσης καταλάβαμε ότι το ΔΝΤ ήθελε να πιέσει την κυβέρνηση να κλείσει και το ασφαλιστικό για το 2015. Οι πολιτικ��ί με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν να ανοίξουν ένα θέμα ασφαλιστικού επειδή έβλεπαν εκλογές. Οι ξένοι, έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις, έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτος και δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα για να έχουν στο χέρι την επόμενη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε μια τελευταία προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση τον Οκτώβριο αλλά δεν πείστηκαν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και έτσι «ζητήθηκε η παράταση».

Αιχμές για Βαρουφάκη και σπόντα για Σαμαρά και «έξοδο από το Μνημόνιο»

Με τη φράση «ίσως να υπερβάλαμε λίγο» σχολίασε εξάλλου τα περί εξόδου από το Μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης ο κ. Χαρδούβελης.

«Το πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό τελείωνε στις 31 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελείωνε αργότερα. Όλοι ήθελαν κάπως μια τακτοποίηση. Ο εύκολος τρόπος ήταν να τελειώσει και το πρόγραμμα του IMF και να πάρει μια άλλη μορφή. Δεν μας τσίμπησε μύγα τσε τσε, αλλά η διάρθρωση των δύο προγραμμάτων το έφερε στο προσκήνιο. Ίσως να υπερβάλαμε λίγο» είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, άφησε και έμμεσες αιχμές κατά του διαδόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη: «Εγώ σαν υπουργός Οικονομικών, θέλω τα χρήματα. Αν έχεις λεφτά που σου δίνουν θα πεις όχι; Δεν τα θέλω; Απλά τα θες με μια άλλη μορφή. Εμείς με το ΔΝΤ θα φτιάχναμε μια πιστωτική γραμμή στήριξης. Δεν έκατσε το καλό σενάριο. Η υπόθεσή μου ήταν οι πολιτικοί λόγοι. Έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ότι θα είχαμε μια νέα κυβέρνηση και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι θα τους κρατήσουν στο ��έρι, ότι θα τους βάλλουν στο μαντρί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top