ΒΟΜΒΑ από Βαρουφάκη: «Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να υπάρχει ασάφεια στη συμφωνία»

Κυνική ομολογία του υπουργού ότι θέλουν να κοροϊδέψουν τα κοινοβούλια-Πρώτη ανάρτηση: 08:25

ΒΟΜΒΑ από Βαρουφάκη: «Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να υπάρχει ασάφεια στη συμφωνία»

​«Είμαστε περήφανοι για τις δημιουργικές ασάφειες της συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και πέταξε βόμβα μεγατόνων αποκαλύπτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν από την Αθήνα να παραμείνει ασαφής η συμφωνία για να μπορέσουν - όπως είπε - να την περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να υπάρχει ασάφεια. Εκείνοι ζήτησαν να μείνει… φλου η συμφωνία για να την περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια», είπε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς να τον κατονομάζει του ζήτησε να μην αναφέρει νούμερα μέσα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται ποτέ να πει νούμερα αν δεν γνωρίζει ότι μπορεί να τα πετύχει και αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή υπογράμμισε πως όποιο νούμερο και να πει θα είναι ψέματα.

«Να χαίρεστε που δεν μιλάμε συγκεκριμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχόλιο ότι οι δημιουργικές ασάφειες της συμφωνίας προκαλούν μια ανησυχία στους Έλληνες πολίτες, ενώ για να γίνει ακόμα πιο καθησυχαστικός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, στα νησιά, στα βιβλία, στον Τύπο, στα τρόφιμα και στην παραμεθόριο.

«Θα προσπαθήσω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή που θα είναι ανώδυνος και η αύξησή του δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους πολίτες»,είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε επίσης ότι για πρώτη φορά γινόμαστε εμείς οι ίδιοι συγγραφείς του μέλλοντός μας και πρόβαλε ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης ότι μέσα στη συμφωνία γίνεται αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας, κάτι που όταν πρωτοανέφερε στους εταίρους στο Eurogroup τον κατη��όρησαν ότι πολιτικοποιεί τη συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε ακόμα την τρόικα μια «συμμορία τεχνοκρατών» που δεν πρόκειται να έρθει ξανά στη χώρα μας και να μας κάνει υποδείξεις, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Τα Μνημόνια που πέρασαν είναι συνονθύλευμα παρανομιών»

Οι βόμβες όμως του Γ. Βαρουφάκη δεν σταμάτησαν μόνο στις αποκαλύψεις ότι «η δημιουργική ασάφεια» της συμφωνίας ήταν κάτι που ζήτησαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

«Τα Μνημόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για μια Δημοκρατία είναι ένα συνονθύλευμα παρανομιών. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μια πραγματική Δημοκρατία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφερόμενος στην Ευρώπη τόνισε με νόημα ότι έχει αυτοϋπονομευθεί.

«Η συμφωνία που πετύχαμε δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης»

Αναφερόμενος στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας, αλλά στη Θεσσαλονίκη είχαμε πει και για πρωτογενή πλεονάσματα. Θα έχουμε λοιπόν πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν», είπε και τη χαρακτήρισε… «φύλλο συκής».

«Η συμφωνία είναι το φύλλο συκής του Eurogroup για να σταματήσουν τα Μνημόνια. Είναι ένα μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του Μνημονίου. Αν δεν το είχαμε βάλει αυτό θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην αύξηση του ΦΠΑ και στη μείωση των συντάξεων», είπε ο κ. Βαρουφάκης

«Στεναχωριέμαι όταν ακούω από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ»

Αιχμηρός ήταν ο υπουργός Οικονομικών και στην κριτική που του άσκησε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός.

«Στεναχωριέμαι όταν ακούω από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ. Είναι άστοχο. Θα ίσχυαν όσα λέει ο κ. Μηλιός αν δεν καταφέρναμε να διαγραφεί η δέσμευση της κυβέρνησης να εξάγει πρωτογενή πλεονάσματα 3%, να ακυρωθούν τα υφεσιακά μέτρα. Δεν υπάρχει επέκταση του Μνημονίου, υπάρχει κατάργηση», είπε.

Όσο για τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Είναι ωραίες οι αντιδράσεις. Υπήρξε μια δημιουργική διαφωνία, αλλά δεν έβαλαν εναντίον μου».

Ο υπουργός Οικονομικών όμως δεν έκρυψε ότι στεναχωρήθηκε και από την κριτική του Μ. Γλέζου.

«Με στεναχώρησε η αντίδρασή του. Είμαι πεπεισμένος ότι αν είχαμε μια ώρα να τα πούμε και να του εξηγήσω, θα καταφέρναμε να τον πείσουμε. Όταν βρεθώ στις Βρυξέλλες θα συναντηθώ μαζί του», είπε.

Φρόντισε μάλιστα να πάρει αποστάσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στο παρελθόν παρότρυναν τους πολίτες να μην πληρώνουν το ΕΝΦΙΑ.

«Είναι λάθος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε να μην πληρώνουν οι πολίτες τον ΕΝΦΙΑ. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν μαργαριτάρια, έχουμε κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ τα δικά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη δεν θα αφήσει να τιναχθούν στον αέρα όσα πετύχαμε για ένα μικρό ποσό»

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, ενώ πρόσθεσε ότι στο Eurogroup συμφώνησαν για ρήτρα ανάπτυξης και αναδιάρθρωση του χρέους, τα οποία όπως είπε πάνε μαζί.

«Η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει να τιναχθούν στον αέρα όσα πετύχαμε για ένα μικρό ποσό», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Έχουμε μπροστά μας ένα Έβερεστ. Θα έρχονται συνέχεια “όχι” και θα έχουμε μια συνεχή πάλη. Θα σπρώχνουν οι Ευρωπαίοι από τη μία, θα σπρώχνουμε εμείς από την άλλη. Οι Ευρωπαίοι μας αναγνώρισαν το δικαίωμα της πάλης».

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι αν δεν είχε επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμφωνία στο Eurogroup η επόμενη επιλογή ήταν η έξοδος από το ευρώ, κάτι που όπως είπε θα ήταν καταστροφικό.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε επίσης ότι μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδεθεί η δημόσια περιουσία με τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα είναι αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κάρτα πολίτη, με την οποία θα έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα έχουν μια πίστωση και στα σούπερ μάρκετ», είπε.

«Αντιπαθώ το star system»

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι αντιπαθεί το star system, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει από τη σύζυγό του να τον… «βγάλει από τη πρίζα», αν αλλάξει η εικόνα του.

Όσο για τους πιο σκληρούς κριτές του; Αυτοί είναι η κόρη του, η σύζυγός του και τα παιδιά της.

«Η κόρη μου είπε ότι της κατέστρεψα τη ζωή», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top