«Καίει» τον Παπακωνσταντίνου με την κατάθεσή του πρώην συνεργάτης του

Θέμα παραγραφής έθεσε ο Ν. Αλιβιζάτος


Ένα βασικό επιβαρυντικό στοιχείο για τον πρώην υπουργό Γ.Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του ο πρώην στενός του συνεργάτης Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο πλευρό του ως υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής.

Ο μάρτυρας ήταν αυτός ο οποίος έλαβε εντολή, όταν παρελήφθη από την ελληνική πλευρά το αρχικό cd με την αποκαλούμενη λίστα Λάγκάρντ (το προσδιόρισε στο τέλος του 2010) πήρε εντολή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ψάξει τα 20 μεγαλύτερα ποσά της λίστας. "Το CD αυτό δεν ήταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να μετατραπεί", είπε ο μάρτυρας , κάτι που ουσιαστικά αφαιρεί επιχειρήματα από τον πρώην υπουργό ο οποίος δήλωσε ότι μετέγραψε το cd σε ένα πιο εύχρηστο USB stick. Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου και του μάρτυρα:

Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;
Μάρτυρας: 500 εκατομμυρια δολαρια.
Πρόεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;
Μάρτυρας: 20 εκ. δολάρια.
Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι!

Την επίμαχη λίστα ο Γ.Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010.Οταν τον ενημέρωσα, πρόσθεσε ο μάρτυρας, για το πόσο των καταθέσεων που ήταν συνολικά περίπου δυο δις δολαρια,του ειπε ο πρωην υπουργος «ό,τι έκανε στο σκληρό δίσκο διάγραψε το». Κι αυτό γιατί εκείνος για λόγους ασφαλείας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του CD στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.

Ο Γ.Αγγελοπουλος είπε ότι τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα Λαγκάρντ. Συνέδεσε τη δουλειά που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μάρτυρας μάλιστα ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο CD, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.

Όπως επίσης ανέφερε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις προέδρου και εισαγγελέα, για τη σχέση του με τον πρώην υπουργό, είναι συμπατριώτες.

Όσον αφορά τι το έκανε μετά ο κ.Παπακωνσταντίνου απάντησε:

«Με κάλεσε και με ρώτησε τι ποσό είναι συνολικά και είπα 2 δις , τα 20 ονόματα περίπου το μισ��. Και μου είπε ό, τι έχεις κάνει κατεστρεψέ το. Άρα λογικά το είχε παραλάβει».


Θέμα παραγραφής, με βάση το «αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος το οποίο όμως όσο ισχύει ας μην το διαστρεβλώνουμε», έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, προτεινόμενος από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο γνωστός συνταγματολόγος, κατέθεσε πως γνώριζε τον Γ. Παπακωνταντίνου από τις αναφορές του θείου του Μιχ. Παπακωνσταντίνου για τον οποίο ήταν «απολολώς πρόσωπο» καθώς ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο.

Για τον ίδιο λόγο υποστήριξε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ με τις ξαδέλφες του δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις. «Θεωρώ πως υπάρχει ξεκάθαρο θέμα παραγραφής, έχω υπάρξει στενός συνεργάτης του Λ. Κύρκου και για να αποτραπεί το ��νδεχόμενο παραγραφής σχηματίστηκε τότε το 1989 μια κυβέρνηση. Προεκλογικά το 2012 είπα πως αν γίνουν εκλογές θα παραγραφούν τα αδικήματα» .

Πάντως με τον κωδικό "Σοφία", ο χρήστης του οποίου στις 1/10/2012 διάβασε μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ασχολήθηκε η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου κατά τις ερωτήσεις της στη Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλο του πρώην υπουργού.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής τα οποία επικαλέστηκε, θεωρεί ότι πρόκειται για τη γραμματέα του επόμενου υπουργού Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλου.

«Αρχικά να δηλώσω ότι δεν είναι ο κωδικός αυτός το όνομά μου. Ο δικός μου κωδικός είναι το επίθετό μου και κάποιοι αριθμοί. Έψαξα μόνη μου στον Τύπο και βρήκα δημοσιεύματα που λένε ποιά είναι αυτή η Σοφία και έλεγαν ότι είναι η Σοφία Μπέλμπα, η γραμματέας του κ. Βενιζέλου» απάντησε στη σχετική ερώτηση της εισαγγελέως.

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, κατέθεσε πως γνώριζε από μαθητή τον Γ.Παπακωνστανινου και μίλησε για τον «εξαιρετικό», όπως είπε χαρακτήρα του. «Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται» ανέφερε ενώ μίλησε και για τα εξαιρετικά λόγια που είχε ακούσει στην Ευρώπη γι’ αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top