Τουσκ: με τις δηλώσεις Τσίπρα δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη

Κριτική του προέδρου της ΕΕ στον πρωθυπουργό

«Δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτή τη συμφωνία ακούει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ. Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα!

Ο Τουσκ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας και ότι δεν πιστεύει ότι «η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη». Όπως πρόσθεσε το θέμα είναι η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ κρατών-μελών και εταίρων.

«Η πρώτη δήλωση που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Από πλευράς της Ρωσίας ή της Κίνας δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η μόνη δυνατότητα είναι να τη βοηθήσουν τα μέλη της ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμοί», τόνισε επίσης ο Τουσκ.

Πάντως ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πράσινο φως του Eurogroup στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε του ρόλου της Επιτροπής στις διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας και επισήμανε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι ενωτικός. «Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», τόνισε.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ο Γ��ούνκερ ανέφερε τι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά συμπλήρωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αλλάξει τις Συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. «Αν σε κάθε εκλογική διαδικασία έπρεπε να αμφισβητούμε τις διαδικασίες και τους κανόνες, θα σκοτώναμε την Ευρώπη» δήλωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top