Τι κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες στην δίκη Παπακωνσταντίνου-ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Κλητεύονται νέοι μάρτυρες στο Ειδικό Δικαστήριο

​Σε εξέλιξη είναι η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Όπως γράψαμε και νωρίτερα στο star.gr, ο κ.Παπακωνσταντίνου στην πρώτη τοποθέτηση του δήλωσε ότι είναι αθώος και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

areios11.jpg

Νωρίτερα, με πλέγμα ασάφειας και με ... κομψές επιπλήξεις από έδρας σημαδεύτηκε η πρώτη κατάθεση μάρτυρα, του διευθυντή του Κέντρου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου Δημήτρη Μασίνα, σχετικά με τον έλεγχο που έγινε στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει η δίκη.

Ο μάρτυρας είπε ότι τα ποσά του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κατηγορητήριο, γεγονός όμως που προκαλεί ασάφειες, αφού ο πρώην υπουργός δικάζεται για αυτό το λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καταλογισμός δεν έχει ακόμα γίνει στα πρόσωπα αυτά, τα οποία ούτε καν έχουν κληθεί, δηλαδή δεν τους έχει κοινοποιηθεί!

Ο μάρτυρας είπε ότι έχει τελειώσει ο καταλογισμός, αλλά δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στους συγγενείς. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.

Σημείωσε ωστόσο ότι σε είκοσι μέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.

Από έδρας πάντως ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα. «Έχετε πρόβλημα υποδομής τεχνικών μέσων και προσωπικού. Φανταστείτε να περιμέναμε τον έλεγχο όλων των αρχείων» είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητάμε στοιχεία 15ετίας...δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό» απάντησε ο μάρτυρας.

«Αν συνεχίσετε έτσι θα τελειώσουμε σε 10 χρόνια» αντέτεινε ο πρόεδρος Νικ. Πάσσος.

Επικεφαλής ΣΔΟΕ: Τα παράνομα εισοδήματα ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να τα γνωρίζει

Στην σαφή υπερασπιστική άποψη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πως «δεν μπορούσε να γνωρίζει αν τα εξαδέλφια του είχαν παράνομα εισοδήματα , δηλαδή δεν τα είχαν δηλώσει, κάτι που αποδυναμώνει το "δόλο" να έσβησε τα ονόματά τους από την “λίστα Lagarde”», εκμαίευσαν οι συνήγοροι του κατηγορουμένου από το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλο, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Γ.Μπόμπολης ρώτησε το μάρτυρα: «ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους».

Ο Παν. Μαντούβαλος απάντησε σχετικά: «Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες»

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθηκαν τελευταία στιγμή.

Μάλιστα, ο συνήγορος Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.

Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα, με τον πρόεδρο Νικ. Πάσσο να ρωτά: «Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπ��ι να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;».

«Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά» είπε ο μάρτυρας .

Κλητεύονται νέοι μάρτυρες στο Ειδικό Δικαστήριο

Νέους μάρτυρες καλεί το Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη Παπακωνσταντίνου με πρόταση της εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου. Το Δικαστήριο αποφάσισε να κλητευθούν την επόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρης, ο πρώην γγ του ΥΠ.ΟΙΚ, Ηλίας Πλασκοβίτης ,ο νομικός σύμβουλος, Αναστ. Μπάνος, ενώ στις 4 Μαρτίου οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος και Ιω. Διώτης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, προτάθηκε επιπλέον η κλήτευση του πρόεδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακοπουλου και του σημερινού υπουργού επικρατείας κατά της διαφθοράς Παν. Νικολούδη.

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί αυτό το αίτημα, αλλά το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Το βούλευμα

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραπέμφθηκε σε δίκη με πλειοψηφία 4-1 , με την κατηγορία ότι αφαίρεσε τα ονόματα συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις σχεδόν 2.000.000 δολαρίων από τη “λίστα Lagarde”.

Η ποινή που επισύρουν τα αδικήματα φτάνουν και τα ισόβια. Όπως αναφέρει το βούλευμα «το περιεχόμενο του USB νοθεύθηκε από τον ίδιο. O κατηγορούμενος, αφενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη "λίστα Falciani" και αφετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους».

Tι απαντά

Ο πρώην υπουργός πάντως αφήνει σαφείς αιχμές στο απολογητικό του υπόμνημα κατά του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, αλλά και του διαδόχου του στο Υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο απολογητικό του υπόμνημα αναφέρει πως «το αρχικό usb, όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του Ιωάννη Διώτη ότι κατεστράφη εκ μέρους του, όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες! Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top