Διάγγελμα Τσίπρα: "Κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας"

Με αφορμή την απόφαση του χθεσινού Eurogroup

«Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη.Κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο.Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο διάγγελμα του, λίγες μόνο ώρες μετά την συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που στήριξαν έμπρακτα την κυβέρνηση, τόνισε πως η συμβολή του λαού υπήρξε καθοριστική και αποτέλεσε το πιο "ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο" της Αθήνας στις συνεδριάσεις των ελληνικών αρχών με τους εταίρους.

«Πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, αλλά ...έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

«Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.Και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα» είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Χθες ακυρώσαμε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης, ακυρώσαμε την λιτότητα και κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια με αξιοπρέπεια» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

«Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας. Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα» τόνισε ο κ.Τσίπρας,

«Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μι�� κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη. Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα. Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο κ��θήκον» πρόσθεσε

«Η μόνη μας δύναμη είναι η δική σας στήριξη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν τελείωσε, αντιθέτως τώρα μπαίνει, όπως είπε, σε ένα πιο ουσιαστικό στάδιο.

«Θα πορευτούμε με αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας με σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό» τόνισε .

«Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται» κατέληξε ο πρωθυπουργός

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top