Πως αποφεύχθηκε στο «παρά πέντε» ο «ξαφνικός θάνατος» της Ελλάδας

Διαβάστε αναλυτικά

Συμβιβασμό για το χρονικό διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, η οποία προσδιορίζεται στους 4 αντί για 6 μήνες, περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup, ύστερα από διαβουλεύσεις-«θρίλερ», στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η πρόταση για «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας, όπως αποκάλυψε ο Nίκος Χατζηνικολάου, σχολιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως ανέφερε όμως ο Ν. Χατ��ηνικολάου, τελικά πρυτάνευσαν μετριοπαθέστερες προθέσεις, με την γερμανική πλευρά να αποσπά τελικά, κατόπιν πίεσής της, την επίσπευση της λήξης της δανειακής σύμβασης, η οποία θα παραταθεί για 4 μήνες αντί για 6 που επιζητούσε η ελληνική πλευρά, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος διαπραγμάτευσης για την «επόμενη ημέρα» και αποτίμησης της εφαρμογής της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως αποκάλυψε ο σχολιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, ότι σύμφωνα με τους Γερμανούς, αν η παράταση της σύμβασης έληγε τον Αύγουστο, οι «κακοί Έλληνες θα αρχίσουν να την εφαρμόζουν από τον Ιανουάριο»! Αυτή η επιμονή έπαιξε ��όλο στο να επισπευσθεί η λήξη της παράτασης για τα τέλη Ιουνίου, όταν και λήγουν ελληνικά ομόλογα, γεγονός που επίσης παίζει τον ρόλο του.

Σύμφωνα με τον Ν. Χατζηνικολάου όμως, ήταν εντυπωσιακή η αλλαγή στάσης του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, μετά τη χθεσινή συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

Πάντως, αν δεν υπήρχε συμφωνία, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ορατός ο κίνδυνος για «ξαφνικό θάνατο της Ελλάδας» με την επιβολή περιοριστικών όρων στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν, για την Τρίτη που θα άνοιγαν εκ νέου οι τράπεζες. Όλα αυτά σαφώς και έπαιξαν τον ρόλο τους στο να ζητήσει και επισήμως ο Α. Τσίπρας έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα της Ελλάδας, που ενδεχομένως να μην χρειαστεί, εάν επιβεβαιωθούν οριστικά οι πληροφορίες για διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top